7óra7

Világjobbítók bemutató Szatmárnémetiben

Világjobbítók bemutató Szatmárnémetiben

2013. 07. 06. | 7óra7

Világjobbítók - plakát A Harag György Társulat évadnyitó bemutatójának különlegessége, hogy a társulat örökös tagja, az évek óta otthon először újra színpadra lépő Czintos József Jászai Mari- és Kovács György-díjas színész is szerepet vállalt az előadásban.

„A Világjobbítók tíz éve született Mucsi Zoltán és Scherer Péter számára, ősbemutatója Kaposvárott volt 2005-ben, Kovács Zsolt és Némedi Árpád fesztiváldíjas főszereplésével. Eleven, vérbő, nyelvileg bravúros, dialógusaiban feszes dráma, amely csupán alapszerkezetében emlékeztet a Don Quijote történetére, ám mindenestől kortársi fogantatású komédia. A szerző könnyedén emeli át drámába a búsképű lovag s fegyverhordozója figuráját, de áthelyezi őket magyar környezetbe, a kilencvenes évek végének rendszert váltott, balkanizálódott miliőjébe, szövegeiket telíti az ezredvég lepusztult hadováival, a cselekményt átszövi virtuális és valóságos erőszakkal, a játék vizuális terére pedig rávetíti az interaktív média fantasztikus és öldöklő képeit.

A Világjobbítók megejtő humorral és iróniával mutatja be az elképesztően lepusztult, balkanizálódott viszonyokat, a barbarizálódott külvilág hiszterizált mindennapjait. A gyilkos és frivol játékok mégis valamiféle derűt sugároznak: a viszonyokon felülemelkedni képes ember szikár – ámbár némiképp anakronisztikus – optimizmusát.

Előadásunk arról beszél, hogy a kulturális hagyományait elveszítő ember óhatatlanul lecsúszik és erkölcsileg talajtalanná válik. Az élő tradícióhoz való makacs ragaszkodás pedig, még ha néha megmosolyogtatóan naivnak tűnik is, a szellemi túlélés egyetlen lehetséges útja és forrása. A négyszáz éves mítosz kortárs újragondolása ezt a folyamatosságot tükrözi” – fogalmazta meg a darabbal kapcsolatos gondolatait Tasnádi Csaba rendező.

Az évadnyitó előadás szereplői Czintos József – Jászai Mari-díjas, Kovács György-díjas örökös tag, István István, Egger Géza, Rappert-Vencz Stella, Varga Sándor, Bándi Johanna, Laczkó Tekla, Péter Attila Zsolt, Gaál Gyula, Marosszéki Tamás és Poszet Nándor, a rendező munkatársa Bessenyei István, látványtervezője Endresz Ágnes, zenei effektjeit Borlai Gergő készítette, videografikája pedig Cristian Gătina munkáját dicséri. Az előadásban szereplő kisfilmek operatőre Süveg Károly, rendezőasszisztense Vékony Biborka, hangtechnikus Geszti István, fénytechnikus Dorogi András, technikai munkatársak: Tamás Ágnes és Végh Balázs. Alpinista szakértőként Fülöp Szabolcs erősítette a stábot, az előadás ügyelője és súgója Dobos Kata.

Az előadást román felirattal játssza a társulat.

>>> Világjobbítók - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr677999851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása