7óra7

Veszni kell hagyni azt, ami már el van veszve – A nagy Romulus

Veszni kell hagyni azt, ami már el van veszve – A nagy Romulus

2013. 07. 06. | 7óra7

Szigligeti Színház, Nagyvárad Az előadásról Szabó K. István, az erdélyi színház művészeti igazgatója az MTI-nek elmondta: a darab kulcskérdése az, hogy a rendező miként ábrázolja a germánokat, akik elfoglalják a Nyugat-Római Birodalmat.

A rendező emlékeztetett arra, hogy a szerző, amikor megírta a darabot, egyértelműen a hitleri Harmadik Birodalom eljövetelére utalt. Szabó K. István olyan germán eljövetelt próbált megfogalmazni az előadásban, amely "az emberit, a természetest" váltja le.

Hangsúlyozta, hogy a darab korszakváltásról szól, ezért az előadásnak óhatatlanul föl kell tennie azt a kérdést, hogy kik a germánok, kik váltják le azt a világot, amely már hosszú ideje háborúzik, gazdasági és morális csődben van.

A rendező emlékeztetett arra, hogy Dürrenmatt pojácának nevezte Romulust, a Nyugat-Római Birodalom utolsó császárát, aki ugyanakkor bölcs ember is, hiszen felismeri: veszni kell hagyni azt, ami már el van veszve. "Olyan végjáték ez, amely nem csak egy birodalom bukásáról szól, hanem egy kiöregedett, elbizonytalanodott társadalom válságáról, Európa társadalmának válságáról" - mondta.

Az előadás címszerepét Szélyes Ferenc Jászai-díjas színész alakítja, aki a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja. Rajta kívül fellép szinte a teljes nagyváradi társulat. Az előadás díszletét, valamint a jelmezeket Florina Bellinda Vasilatos tervezte, a zenéjét Horváth Károly szerezte.

A nagy Romulus a debreceni Csokonai Színházzal folytatott bérletcsereprogram része, így áprilisban a debreceni közönség is láthatja az előadást.

>>> A nagy Romulus - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr527999001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása