7óra7

Városi tájképek - Takáts Márton képei a Bárkán

Városi tájképek - Takáts Márton képei a Bárkán

2013. 07. 06. | 7óra7

A festőművész az MTI-nek elmondta, hogy kezdetben főként rézkarcokat és monotípiákat készített, öt éve kezdte el érdekelni a városi tájfestészet. "Városlakóként elsősorban az engem körülvevő környezet képi megfogalmazása, bizonyos részeinek megjelenítése érdekel" - árulta el Takáts Márton, hozzátéve, hogy külvárosi megállókat, utcarészleteket, kávéházi belsőket és a saját műtermét kezdte el lefesteni hagyományos technikával, olajfestékkel vászonra.

Takáts Márton kitért arra, hogy nem vonzódik a lézer printhez vagy a "divatos" installációkhoz. "A nagy francia impresszionista alkotóig, Monet-ig visszanyúló festészeti hagyományokat szeretném folytatni a huszadik század korszerű nyelvezetéhez igazítva" - fejtette ki.

A tárlat főként római ösztöndíja idején készült alkotásaiból válogat. A Reggeli Kávéház és a Gianicolo (Vihar előtt) 2010-ben készültek. Párizsi képei közül látható lesz a Saint-Lazare pályaudvar és a Barbés királynő című alkotás, amely egy párizsi metrólépcsőn haladó afrikai nőt ábrázol.

Takáts Márton elmondta, hogy művészetére olyan alkotók voltak és vannak hatással, mint a kortárs olasz Alessandro Papetti, a spanyol Alejandro Quicoces és Csernus Tibor (1927-2007), a Párizsban élt magyar Kossuth-díjas festőművész.

Takáts Márton 1995-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskola képgrafika szakán diplomázott. A 90-es évek közepe óta elsősorban a klasszikus hagyományok mentén kialakított rajzaival és grafikáival vált ismerté.

Kiállítása április végéig tekinthető meg a Bárka Színházban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr678000887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása