7óra7

Valójában tehetetlen testi, lelki roncsként érkezik – A Bagoly a Fogasházban

Valójában tehetetlen testi, lelki roncsként érkezik – A Bagoly a Fogasházban

2013. 07. 06. | 7óra7

A Bagoly „Kopeczky Márton vagyok. Tizenhat éves vagyok. Az anyám vérrel foglalkozik. És az apám is. A vér állandó és sokkoló jelenléte otthonunkban megszokott… Az évek múltával szüleim idegrendszerét halmozott fogyatékaim szép lassan felőrölték. Illetve simán felőrölték egymást. Engem pedig itt hagytak, bénán, tök bután, a legnagyobb szarban.”

Családon belüli erőszak alatt tettleges bántalmazást értünk, és a törvény szigorúan bünteti, de az odafigyelés teljes hiánya, illetve a lelki terror ellen, ami mindennél veszedelmesebben teszi frusztrálttá, szorongóvá, vagy éppen erőszakossá gyermekeinket, semmi sem véd.

A Bagoly egy tizenhat éves kamaszról szól aki felnőtté válásának fordulópontjára, valójában tehetetlen testi, lelki roncsként érkezik. Szülei középosztálybeli értelmiségi házaspár. Nincs bennük semmi durva, vagy alantas. Talán a mindennapi küzdelmeik okozta feszültség teszi őket éppen saját gyerekükkel szemben türelmetlenné, erőszakossá. Észre sem veszik, hogy hármójuk élete csupán egy veszekedésfolyam, hogy életük maga a pokol.

A dolgok logikusan tragédiába fordulnak… Vagy bekövetkezik a csoda? Van egy tiszta percük még, hogy felismerjék, hogy egy hangnemváltással életük emberibb, élhetőbb irányba terelhető?

A K.V. Társulat 2007-ben jött létre, alapítói és vezetői Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina. Mindketten hosszú éveken át voltak a Kaposvári Csiky Gergely Színház művészei, ott fogalmazódott meg bennünk egy önálló társulat létrehozásának terve. Mára állandó társulatként működnek, emellett meghívott vendégekkel – rendezőkkel, színészekkel – is dolgoznak. A tavalyi évadban bemutatott Gardénia című előadásukat Pelsőczy Réka rendezte. Ezúttal Tamási Zoltán színész-rendező drámájára esett választásuk, akivel rendszeresen együtt dolgoznak ifjúsági programjukban, és akinek Hű, de messze van Petuski című rendezése 2009-ben az Alternatív Színházi Szemle fődíjas előadása lett.

A Bagoly című egyfelvonásos abszurd bepillantást enged a hétköznapi családi élet számos rétegébe és problémájába, a kamaszkor és a felnőtt párkapcsolatok lélektanát, a gyereknevelés kihívásait boncolgatva őszintén és szókimondóan.

Szereplők: Keresztény Tamás, Száger Zsuzsanna, Tamási Zoltán, Urbanovits Krisztina,
Banovits Vivianne, zene: Monori András, fotó: Szilágyi József, grafika: Király András, produkciós asszisztens: Kovács Andrea, író-rendező: Tamási Zoltán

>>> A Bagoly - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr1007999617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása