7óra7

Vagabondó-premier és mesenapok a temesvári színházban

Vagabondó-premier és mesenapok a temesvári színházban

2013. 07. 06. | 7óra7

A bemutató annak az alkotópárosnak a nevéhez kötődik, akiket a temesvári nézők már jól ismerhetnek a 2009-ben bemutatott Amor omnia című előadás sikerének köszönhetően. Ezúttal a két rendező, Zheni és Peter Pashov a színház bábtagozatával dolgozott együtt, közös munkájuk eredménye a Vagabondó című produkció, mely Karel Čapek A jólnevelt rabló című meséje alapján készült, amelyből Peter Pashov készítette a színpadi változatot. Az előadásban fellépnek: Bonczidai Dezső, Nagy Sándor, Páll Gecse Ákos és Vass Richárd. Az előadás zenéjét Cári Tibor szerezte.

Zián és Kopik

Karel Čapek meséjének története - mely napjainkban különösen aktuális - egy fiatalról szól, akit rettegett rabló édesapja már egészen kicsi korától kolostorban neveltet. A felcseperedett finomlelkű, jólnevelt ifjú apjának halálos ágyánál ígéretet tesz arra, hogy folytatja a családi hagyományt, és belőle is rabló lesz, a feladat azonban túlságosan nehéznek bizonyul a naiv Vagabondo számára, így többször válik kifosztottá, mint fosztogatóvá, de ez nem tart örökké. Kit nevezhetünk rablónak és mit jelent egyáltalán rablónak lenni? - teszik fel a kérdést az alkotók.

Zheni és Peter Pashov a szófiai Nemzeti Színház- és Filmművészeti Akadémia professzorai, továbbá a szófiai Atelie 313 Bábszínház irányítói. Számos külföldi meghívásnak tettek eleget: dolgoztak Horvátországban, Szerbiában, Magyarországon és az Amerikai Egyesült Államokban is. Mindkét rendező nagyban hozzájárult a bolgár bábszínház megújulásához, új formájú és típusú bábjaikkal, különleges fény- és árnyjátékaikkal, melyekben a hangsúly az ember és különböző tárgyak viszonyán van, egyedi stílust dolgoztak ki. Diákjaikkal tíz-tizenöt éve kísérleteznek ezen a téren és ennek eredményeképp sikerült kidolgozniuk az úgynevezett „vizuális, szegény színházat", melynek alapvető feltétele, hogy kevés díszlet és kellék látható a színpadon, a hangsúly az egyszerűségen és a látványon van.

Közönségtalálkozó

A szerdai előadást követően beszélgetésre kerül sor, melynek témája a színház szerepe a nevelésben. A beszélgetést Tasi Ottilia Gyöngyvér, a Temes Megyei Pedagógusok Szövetségének elnöke vezeti. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház ezúton is köszöni a Bartók Béla Líceum támogatását.

Csütörtökön, a Borsszem Jankó előadás után a jelenlevőkkel Lábadi Éva, a temesvári Merlin Színház igazgatója fog beszélgetni a mese fontosságáról a gyerekek mindennapjaiban.

Pénteken, a Zián & Kopik előadás után a Temesvári Eco Club képviselőinek jelenlétében a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról lesz beszélgetés.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr457999931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása