7óra7

Újabb meseelőadást mutat be a kecskeméti Katona József Színház

Újabb meseelőadást mutat be a kecskeméti Katona József Színház

2013. 07. 06. | 7óra7

Kecskeméti Katona József Színház Fontosnak tartom, hogy minél több gyermek ismerkedjen meg a színház varázsával. Az a dédelgetett álmunk, hogy egy új generációt nevelünk ki, amelynek tagjai ezeken az előadásokon nőnek fel - mondta Cseke Péter.

A direktor elképzelése szerint minden évadban két gyerekbemutatót tartanak. Mint fogalmazott, az egyik a kicsit nagyobbaknak szól, de azt is megnézhetik a kisebbek, a másik pedig a kicsit kisebbeknek íródott, ugyanakkor az is maradandó élményt szerez a nagyobbaknak.

Az első bemutató a Winnetou volt, szerdától a kisebbeknek írt darab, Békés Pál A két balkezes varázsló című műve látható. "A darab a szívemhez nőtt, mert egy csodálatos kis regény, amelyet egykori jó barátom, Békés Pál írt" - mondta a darab rendezője.

Cseke Péter gyönyörű és fantasztikus mesének nevezte a 2010-ben meghalt Békés Pál József Attila-díjas író, műfordító, drámaíró darabját. Az ízig-vérig magyar mese egy lakótelepen játszódik, ahol a csetlő-botló, kétbalkezes varázsló az elmagányosodás és a nehézségek, a szürkeség közepette is bebizonyítja, hogy igenis van mese a 21. században - emelte ki Cseke Péter.

Mint elmondta, a verseket, a dalszövegeket is Békés Pál írta az ő kérésére, ezekhez Mericske Zoltán írt zenét. A kétbalkezes varázslót Kiss Zoltán játssza, Éliás Tóbiást pedig Decsi Edit, aki még néhány hónapig egyetemi hallgató, de mostantól kezdve a színház tagja.

A darabban a kisfiú a lakótelepen találkozik egy "csomó csodával", egy királlyal, akinek a palotája azon a helyen állt, ahol már lakótelep van és szanálták, kapott egy másfélszobás lakást és "szégyenszemre" el kellett menni dolgoznia, de ő azért király.

Cseke Péter szerint a darab azon kevés mesék egyike, amelyet az öt- és hatévesek is élveznek, de szüleik is és megértik a darab "másod-harmad értelmét".

A direktor hangsúlyozta: több mint hatezer gyerekbérletese van a színháznak, de a bérletes előadások mellett szombatonként matinén is játszani fogják a darabot.

>>> A kétbalkezes varázsló - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr358001085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása