7óra7

Új kollégium alakult a kulturális fesztiválok támogatására

Új kollégium alakult a kulturális fesztiválok támogatására

2013. 07. 06. | 7óra7

A turisztika az egész gazdaság területét lefedi, de különösen erősen összefonódik a kultúrával - mutatott rá az NKA keddi budapesti sajtóreggelijén az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának elnöke. Bánki Erik elmondása szerint ezért Kulturális turisztikai fesztiválok ideiglenes kollégiuma néven évi 300 millió forintos pályázati kerettel új ideiglenes kuratórium állt fel az NKA-n belül, egyelőre három éves, amennyiben pedig működése sikeresnek bizonyul, akár hosszabb időtartamra.

L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának, valamint az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke emlékeztetett: tisztán kulturális fesztiválok támogatására az NKA Kulturális fesztiválok kollégiuma idén 460 millió forintra írt ki pályázatot, a jelentkezések nagy száma miatt azonban a keretet 560 millióra emelték.

A kulturális vonatkozásokkal is bíró gasztronómiai-turisztikai fesztiválok támogatására április 10-én alapított ideiglenes kollégium költségvetéséhez az NKA évi 200 millió, míg az NFM Turisztikai célelőirányzata 100 millió forinttal járul hozzá. Egy pályázó legfeljebb 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat; pályázni a 2012. április 1. és 2013. március 31. között megvalósult, illetve megvalósuló programokkal lehet - közölte L. Simon László.

A Kulturális turisztikai fesztiválok ideiglenes kollégiumának elnöke Bodrogai László, a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője lett, a testületben rajta kívül Földi Enikő, az NFM fejlesztéspolitikai koordinációért felelős helyettes államtitkára; Révész Mária, a Nemzetierőforrás-minisztérium miniszteri kabinetjének főtanácsadója; Fábián Eszter, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságszabályozásért felelős államtitkárságának szakmai tanácsadója; Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, valamint Kálomista Gábor producer, a Megafilm Kft. ügyvezető igazgatója, a Thália Színház menedzserigazgatója kapott helyet.

L. Simon László jelezte: a fesztiválok 2013-tól az idei, összesen 860 millió forintos keretnél is több forrásra számíthatnak, a következő három esztendőben ugyanis az NKA miniszteri keretéből további 400 millió forint jut majd a kulturális fesztiválok támogatására.

Várhatóan ősszel sor kerül az örökségvédelmi, illetve a turisztikai törvény felülvizsgálatára, ekkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogyan lehet az idegenforgalmi adóból a sok látogatót vonzó műemlékek felújítására is forrásokat biztosítani - vetette fel az NKA elnöke.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr938000809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása