7óra7

Tíznél több bemutató, apadó társulat: íme a Nemzeti Színház jövő évada

Tíznél több bemutató, apadó társulat: íme a Nemzeti Színház jövő évada

2013. 07. 06. | 7óra7

Vidnyánszky Attila Vidnyánszky Attila elmondta: május végén derül ki, hogy mi marad műsoron a jelenlegi repertoárból, amelyről az előadások túlnyomó többsége várhatóan lekerül. Hozzáfűzte, hogy ezek pótlására a debreceni és a beregszászi színházból meghívott előadásokat tűznek műsorra.

A Nemzeti Színház szeptember 27-én nyitja meg az évadot Tamási Áron Vitéz lélek című művével, amelyet – és még további négy előadást (Paul Claudel–Arthur Honegger: Johanna a máglyán, Petőfi Sándor: János vitéz, Weöres Sándor: Psyché, Zelei Miklós: Zoltán újratemetve) – Vidnyánszky Attila rendez. Pilinszky János: KZ Oratórium című művét Maár Gyula állítja színpadra, Galambos Péter-Kovács-Cohner Róbert: Boldogságtöredék című színdarabját az egyik szerző, Galambos Péter rendezi. Viktor Rizsakov Gorkij Éjjeli menedékhely című művét viszi színre, Silviu Purcărete Shakespeare Ahogy tetszik című darabját, Andrzej Bubień pedig Witold Gombrowicz: Operett című művét rendezi.

Távozik a Nemzeti Színház társulatából Gáspár Sándor, László Zsolt, Makranczi Zalán, Radnay Csilla (őket a székesfehérvári Vörösmarty Színház szerződtette), Znamenák István (az Örkény Színházhoz szerződött), Molnár Piroska (a Thália Színházhoz szerződött), Hevér Gábor, Stohl András (a Vígszínházhoz szerződtek), valamint Nagy Zsolt, Kulka János, Péterfy Bori, Szabó Kimmel Tamás, Mészáros Piroska, Marton Róbert, Földi Ádám, Bánfalvi Eszter, László Attila, Murányi Tünde. Maradnak a társulat tagjai: Básti Juli, Blaskó Péter, Bodrogi Gyula, Farkas Dénes, Fehér Tibor, Martinovics Dorina, Mátyássy Bence, Nagy Mari, Sinkó László, Söptei Andrea, Szarvas József, Szatory Dávid, Tenki Réka, Tompos Kátya, Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya, Újvári Zoltán, Gerlits Réka. A társulat új tagjai: Bánsági Ildikó az Új Színházból, Eperjes Károly (ő igazgatóhelyettes lesz), Földes László Hobo, Nagy-Kálózy Eszter, Reviczky Gábor a Vígszínházból, Schnell Ádám, Horváth Lajos Ottó, Tóth Auguszta, valamint a debreceni társulatból érkezik Kristán Attila, Rácz József, Szűcs Nelli, Tóth László, Trill Zsolt és Varga József.

Reviczky Gábor, Blaskó Péter, Tóth Auguszta, Bánsági Ildikó, Nagy-Kálózy Eszter

Vidnyánszky Attila elmondta: nehéz időszakon vannak túl, hiszen a szerződtetési folyamat normális körülmények között is megvisel egy társulatot, igazgatóváltás esetében pedig különösen.

Az új vezető szavai szerint ez a társulatépítés első lépése, a jövőben a színház a budapesti és a kaposvári színművészeti egyetemmel is együttműködik. Közülük kerülnek ki azok a fiatal színészek, akik majd a Nemzeti társulatát gazdagítják - tette hozzá.

"Hiszünk abban, hogy a következő korszak megint a színészről fog szólni" - mondta, hozzáfűzve, hogy olyan színházat szeretne létrehozni, ahol a színészek kiteljesedhetnek, mert véleménye szerint a színházi szakma a színészen keresztül fog újra megerősödni.

Elmondta, hogy az első évadban Nagy Anna, Mécs Károly, Voith Ági, Huszárik Kata, Mátray László és Bogdán Zsolt is fellép a színházban. "Szeretnénk, ha kicsit mindenki a magáénak érezné a Nemzeti Színházat" - fogalmazott az igazgató. Hozzátette: szeretné, ha az egész szakmát érintő kérdések megoldásában vezető szerepet vállalna a színház, terveik között szerepel például egy színészi etikai kódex létrehozása is.

Május végén derül ki, mi marad műsoron a jelenlegi repertoárból, amelyről az előadások túlnyomó többsége várhatóan lekerül - mondta az új igazgató, hozzáfűzve, hogy ezek pótlására 14, a debreceni és a beregszászi színházból meghívott előadást tűznek műsorra. A Nemzeti programjába építve többek között A szarvassá változott fiú (kritikánk itt olvasható) a Karnyóné a Mesés férfiak szárnyakkal (kritikánk itt olvasható) a Liliomfi a Bolha a fülbe és a Scapin, a szemfényvesztő (kritikánk itt olvasható) is látható lesz. A határon túli és a vidéki színházakkal való kapcsolatteremtés is fontos számukra - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

Mint mondta, az évad végén, a 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül nemzetközi színházi fesztivált szerveznek a nemzeti színházakra fókuszálva. Kitért arra is: négy, diplomával rendelkező fiatal kaphat kétéves ösztöndíjat a színháztól ősztől, emellett fordítói műhelyt is szerveznek és kiadói programot indítanak, werkkönyvek, tanulmánykötetek, drámák megjelentetésére, Nemzeti Játékszín címmel pedig évi 9 alkalommal megjelenő lapot hoznak létre.

Vidnyánszky Attila arról is beszélt, hogy a színház többek között a Magyar Írószövetséggel is együttműködik, a Bozsik Yvette Társulattal pedig együtt dolgozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr677998575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása