7óra7

Térey János pálfordulás-drámája a Bethlen Téri Színházban

Térey János pálfordulás-drámája a Bethlen Téri Színházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Nem bevett szokás ugyan, de Térey János Paulus című művét valóban két részletben mutatják be a Bethlen Téri Színházban. A Makranczi Zalán rendezte előadás első részét március 7-én, csütörtökön, 17 órától, folytatását pedig április 3-án, szerdán este 7-től láthatja a közönség.

Makranczi Zalán

A téma napjainkban mellbeverően aktuális: a paulus-i (páli) fordulás miértje és hogyanja. Három különböző korból, három különböző Pál és három különböző fordulat. Pál, az apostol, Friedrich von Paulus, a sztálingrádi vesztő és Pál, a budapesti hacker története elevenedik meg, fonódik egymásba, majd egy nagy kérdésbe sűrűsödik össze: Változni, vagy elpusztulni?

Az előadás két táncos és két színész együttműködésével és gondolkodásával járja körbe a paulusi témát és keresi a választ a maja naptár utolsó évében.

Az előadás szereplői: Makranczi Zalán, Széplaky Géza, Gergye Krisztián és Hoffmann Adrienn.

*Térey János* "Költő, író, drámaíró, műfordító. A nyakas kálvinisták városában, Debrecenben született. Általában úgy dolgozik, mint egy kishivatalnok, ha kell, napi 10-12 órában. Mesterségében kiváló: nyolc verseskötet, egy novellakötet, két filmforgatókönyv, két verses regény, négy dráma szerzője és számos dráma fordítója. Rengeteg díj kitüntetettje: többek között József Attila-díj, az Év Könyve díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje és Babérkoszorú Díja, Székely Bicskarend. 2011-ben Jeremiás, avagy Isten hidege című műve lett az év legjobb új magyar drámája a színikritikusok szerint. Mondhatni, ünnepelt szerző." (Hercsel Adél: Protokoll és széthullás – újmagyar elit Térey János művészetében, mandiner blog)

*Makranczi Zalán* színész a Nemzeti Színiakadémián végzett, karrierjét a Pesti Magyar Színházban kezdte, játszott a kecskeméti Katona József Színházban, a Bárka Színházban, jelenleg a Nemzeti Színház tagja. Láthattuk már A kék madárban Tyltylként, mint Cléante-ot A fösvényben, Júdás A Mester és Margaritában, számtalan Shekespeare-ben, Williamsben, Schiller Ármány és szerelemében. Színészi munkája mellett nyolc éve foglalkozik fiatalokkal, drámapedagógiai módszerekkel próbálja megszerettetni velük a kultúrát, az irodalmat, a színházat. Rendezőként is próbálgatja határait, eddigi fontosabb állomások A dzsungel könyve, Anna Karenina, Sztárcsinálók, A fiú a tükörből, avagy rekviem a gyermekkorért, Haverom a Messiás.

*Gergye Krisztián* a kortárs táncélet egyik legmarkánsabb képviselője. Rendező, koreográfus, táncos és színész. Színpadi karrierjét tradicionális jávai táncosként kezdte, majd a hagyományt kortárs szemléletmóddal ötvözve egyedi, jellegzetes tánc- és testnyelvet alakított ki. 2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt-jelleggel, később állandó alkotótársakkal, majd saját társulata tagjaival. A táncszínházi produkciókon túl társulata rendszeresen mutat be tér-specifikus performanszokat, a prózai- és a mozgásszínház műfaját újraértelmező koprodukciós előadásokat. A Nemzeti Színház tagjaként alkalmazott koreográfiákat is készít.

>>> Paulus - színlap, időpontok, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr947998995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása