7óra7

Táncjáték a hazát elhagyók emlékére – bemutató a Nemzeti Táncszínházban

Táncjáték a hazát elhagyók emlékére – bemutató a Nemzeti Táncszínházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Tántorgók "Miközben a darabot készítettük, rádöbbentünk, mennyire aktuális most ez a téma" – meséli Fitos Dezső, rendező-koreográfus. - Nagyon sokan elmennek ma is külföldre egyszerűen azért, hogy meg tudjanak élni. De a témaválasztás véletlenül alakult így. Az ötlet alkotótársaimtól, Kocsis Enikőtől és Kocsis Rozitól származik, az ő nagyapjuk ugyanis egyike volt azoknak, akik a múlt század elején kimentek Amerikába.

Amerika a jövő országa, Amerika az ígéret földje, Amerika a lehetőségek hazája, egy tündérmese, főleg a XX. század eleji magyar nincstelenség felől nézve. A magyarországi szegénylegények, zsellérek, napszámosok, cselédek százezrei hagyták el a hazát az itthoni gondok enyhítésére, a könnyebb jövő reményében.

– 1900-1913 között volt a kivándorlás legnagyobb hulláma – meséli a koreográfus. – A magyarok nagyon kemény munkát végeztek; bányákban, kohókban, öntödékben dolgoztak, viszont napi kétszer-háromszor tudtak enni, amire itthon nem volt lehetőségük. Ez egy tragédia, mint ahogy az is, hogy legtöbbjük azt tervezte, egyszer majd visszatér a szülőföldjére, ám végül a kivándorlóknak csak a negyede jött haza.

A darab négy legény történetén keresztül mutatja be azt a bizonytalanságot, kiszolgáltatottságot, amit ezek az emberek átéltek. A koreográfia alapja a magyar néptánc, de az argentin malambo és dél-afrikai bányásztánc is látható lesz az előadáson, a zenét pedig kifejezetten erre a produkcióra készítette Pál Lajos és Makó Péter. A történet hitelességében Dr. Balogh Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajztudományi Intézetének igazgatója nyújtott segítséget.

„Sok urunk nem volt rest, se kába,
birtokát óvni ellenünk
s kitántorgott Amerikába
másfél millió emberünk.”
(József Attila: Hazám)

>>> Tántorgók - színlap, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr168000515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása