7óra7

Spiró Györgyé az Artisjus Irodalmi Nagydíj

Spiró Györgyé az Artisjus Irodalmi Nagydíj

2013. 07. 06. | 7óra7

Az Artisjus irodalmi nagydíjasát méltatva Grecsó Krisztián többek között azt emelte ki, hogy Spiró György a hozzá mindennél közelebb álló élményanyagról, a saját hagyományáról, örökségéről higgadtan, tárgyiasan, távolságtartóan és gyönyörű egyszerűséggel tud írni. "Ez száz évente egyszer, ha sikerül" - jegyezte meg Grecsó Krisztián.

Spiró György

Zalán Tibor Göncölszekér című könyve a díjazottat méltató Margócsy István szerint kitűnő kisprózai elbeszéléseket tartalmaz, amelyeknek műfaját a klasszikus értelemben vett novella és a tárca igen szerencsés keresztezéseként lehetne meghatározni.

Varga Mátyás Parsifal, parsifal című verseskötetét méltatva Ferencz Győző arra mutatott rá, hogy a díjazott a világirodalom egyik nagy, többféle változatban fennmaradt, de voltaképpen töredékes legendáját töredékként emeli saját költészetébe és szembesíti az egyszeri, megváltásra váró emberi élet kiszolgáltatottságával.

A Könnyűzeneszerzői Életműdíjjal jutalmazott Malek Miklós sokoldalú, műfajokon átívelő szaktudását Victor Máté zeneszerző, az Artisjus elnöke méltatta, kiemelve, hogy ez teszi megkerülhetetlenné a beat korszakban született slágereket vagy együttműködését Hofi Gézával éppúgy, mint a '90-es években írt szimfonikus zeneműveket, amelyekkel pályája kiteljesedett.

Az év produkciója, a Hobo Blues Band dupla-búcsúkoncertje kapcsán Szabó Áron elmondta, hogy az elismerés nem csupán a búcsúkoncertnek szól, az egyesület a Hobo Blues Band teljes múltja előtt is tiszteleg azzal, hogy ezt a fellépést választotta az év könnyűzenei produkciójának.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr368000831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása