7óra7

Piaci alapon szervezik újra a Budapesti Kamaraszínházat?

Piaci alapon szervezik újra a Budapesti Kamaraszínházat?

2013. 07. 06. | 7óra7

Budapesti Kamaraszínház A Budapesti Kamaraszínház végelszámolója pénteken jelentette be, hogy a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) által év elején nyújtott, 147 millió forintos támogatás a társaság további működéséhez nem elég, így a színház működése a mai nappal leáll. A végelszámoló a mai napig nem kapta kézhez a társaság 2011. évi könyvvizsgáló által elfogadott beszámolóját, amely pontos képet adhatott volna a társaság gazdálkodásáról, ezért úgy döntött, hogy a még rendelkezésre álló összeget a bérek kifizetésére, és nem a színház további veszteséges működésének finanszírozására fordítja - áll a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. közleményében.

Az MNV Zrt., a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a színház Művészeti Tanácsa az elmúlt hetekben közösen keresték a megoldást a Budapesti Kamaraszínház működésének megnyugtató lezárására. Az eddigi sikeres egyeztetések eredményeként a színház teljes állományát képviselő Művészeti Tanács szándékában áll egy szellemi és művészeti koncepciót is tartalmazó pénzügyi-gazdasági terv elkészítése. A program kidolgozásához az MNV Zrt. szakmai segítséget nyújt. Az elképzelés szerint a jogutód nélkül megszűnő társaság jelenlegi színészeinek, alkalmazottainak egy része egy új, piaci alapokon létrehozott – nem állami – társaság keretében folytatnák tovább munkájukat a 2012-2013-as évadban. Az új színház – a Művészeti Tanács szerint – takarékosabb, a korábbi vezetéshez képest sokkal gazdaságosabb, alacsony költségvetésű tevékenységet folytatna, megőrizve a Kamaraszínház hagyományait és szellemi örökségét. A megszűnő színház Művészeti Tanácsa ígéretes tárgyalásokat folytat a kulturális tárca képviselőivel is.

Mint ismeretes, a Nefmi a múlt év végén mondta fel a Kamaraszínház támogatási szerződését, majd év elején az évad befejezéséig 147 millió forintos támogatást biztosított az MNV Zrt.-n keresztül. Mivel az összeg a tavaszi évad befejezéséig sem volt elegendő, az MNV Zrt. a társaság végelszámolásáról döntött annak érdekében, hogy a színház alkalmazottai megkapják bérüket, mielőtt a veszteséges működés felemészti a rendelkezésre álló összeget.

Kiemelendő, hogy a társaság vezetése által készített 2011. évi beszámolót a független könyvvizsgáló elutasító záradékkal látta el, így a társaság végelszámolója és az MNV Zrt. a mai napig nem kapott hiteles adatokat a színház működéséről. Ebben a helyzetben a társaság felügyelőbizottsága kezdeményezte a társaság szabályszerű működésének, gazdálkodásának vizsgálatát, különös tekintettel a 2011-2012. évekre - áll az MNV Zrt. közleményében.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr548000693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása