7óra7

Péter Kata, Tóték és Az ablakmosó a Zsámbéki Színházi Bázis augusztusi programjában

Péter Kata, Tóték és Az ablakmosó a Zsámbéki Színházi Bázis augusztusi programjában

2013. 07. 06. | 7óra7

Péter Kata a Getno című filmben Első megközelítésben ez csak egy nyári bolondozásnak tűnhet, de nem egynyári, mert – ha beleszámítjuk a Migrénes csirke, a Belemenekülők és az Éjfél tájban… című előadásokat is, akkor már kilencedik nyara tart. Kilenc év óta minden nyáron Máté Gábor 2004-ben végzett színészosztálya – AlkalMáté Trupp néven – összejön a Zsámbéki Színházi Bázison. Három év után saját magukról kezdtek előadásokat csinálni. Minden darabnak az osztály egyik tagja a főhőse. Járó Zsuzsa, Szandtner Anna, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt és Mészáros Máté után *Péter Kata* a következő "áldozat". A színésznő játszott a Katonában, Egerben, Szombathelyen, s most a Vígszínház társulatának tagja. 2012-ben róla szól az előadás, amely *augusztus 2-án, 3-án, 4-én és 5-én 20:30 órai kezdettel* látható a Zsámbéki Színházi Bázison. Az előadás szereplői: Czukor Balázs, Dömötör András, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna, Vajda Milán. (Hiányzók: Fenyő Iván, Kovács Patrícia, Száraz Dénes.)

*Augusztus 2-3-4-5-én 20 órától* a Kompánia Színházi Társulat *Oresztész küldetés* című előadása látható a Bázison, Hantos Násfa, Heppes Miklós, Lukács László, Lukács Mihály, Mayer Zita, Mózes Zoltán és Szalay Henrietta szereplésével, Lukács László rendezésében. Az előadás dramaturgja Szabó Attila.

„Oresztésznek hívnak. Tehát ölnöm kell.
Ez itt nem kérdés.

Oresztész ül, méláz oresztészül,
Oresztészt lehetne mintázni róla,
mint önnön szobra mozdulatlan, hezitál, s újra lejátssza:
Oresztész vagyok, tehát ölök,
dolby surround fut végig gerincén
miazmás végzete –
de könnyű így, ha ekkora a sors,
mit cipelni kell, de könnyű hősnek lenni így
muszájból muszáj
választani két rossz kényszer között,
ölni vagy nem ölni,
nem ez a kérdés, nem választható,
értelme, igaza nem megkérdőjelezett,
úgy hívnak ahogy, tehát teszem amit.
Jó étvágyat.”

(Szabó Attila)

Zsámbéki Színházi Bázis *2012. augusztus 16-án, 17-én és 18-án 18 órától* a *Sztalker 50* című előadásra kerül sor a Bázison, Szinovál Gyula, Jámbor József, Erdei Péter, Dóka Tilda és Tóth József szereplésével, Jámbor József rendezésében.

Az előadás ajánlójában ezt írják: "Az alaptörténet követi a Sztrugackij-novella és a Tarkovszkij-film vonulatát: Valamikor 20 évvel ezelőtt ismeretlen, hatalmas erők – földönkívüliek, angyalok, ki tudja? – látogatták meg a bolygónak ezt az Isten háta mögötti szegletét, s egy pillanat alatt eltüntették az ott lakókat. A terület Zónává változott, a földi fizikának ellentmondó különös – és szinte minden esetben gyilkos – belső törvényekkel a külvilág elől szigorúan elzárva. Csak Sztalker és a vele hasonszőrűek reszkírozzák meg – a Zónában talált földönkívüli itemekért kapott nyomorúságos keresmény reményében – a behatolást, s olykor-olykor útitársak becsempészésére is sor kerül, némi baksisért. A Zóna ugyanis titokzatos tulajdonsággal bír – közepén, a cirill-betűs varázsjelekkel telepingált Szobában (Kómnata) állítólag teljesülnek a legtitkosabb álmok, vágyak. A darab világa a XXI. sz. elejének magyarországi viszonyaira hajaz. Ehhez képest a történetbeli Zóna a Bázis. Vannak-e lehetőségeink, vagy sem? Jogosan panaszkodunk, vagy talán csak rinyálunk? Van-e remény, vagy az csak valami idegenszívű aknamunka? Az emberi alaptevékenységek tisztességes (és itt a hangsúly a már senki által pontosan definiálni nem tudott tisztességen van!) folytatásához is minimum szentnek kell lennünk. Van ez a Sztalker, aki azzá válik. És mi? Egyáltalán És mi?"

*2012. augusztus 17-én, 18-án és 19-én 20 órától* az Aradi Kamaraszínház előadásában Örkény István *Tóték* című tragikomédiája látható a zsámbéki volt rakétabázison. Az őrnagyot Harsányi Attila, Tót tűzoltóparancsnokot Geltz Péter, Tótnét Bacskó Tünde, Ágikát Éder Enikő, a postást Lung László Zsolt játssza, az előadás rendezője Balog József, dramaturgja Czene Zoltán.

„Amikor még élt a második világháború.
És hallgattak az emberek.
Örkény megírta ezt.

A hallgatás okait.
A házhoz járó önkényt.
Ami túléléssel kecsegtetett.

Éppen a konszolidáció közepén.
Dobott egy gránátot a színpadra.
Mindenki túlélte a detonációt.

Telt-múlt az idő.
Emlék a háború.
Honi diktatúrák virulens praxisa.

A halottak emléke.
A Fiú és Felettese.
Különböző áldozatok.

Őrnagy, az elveivel.
Tót, a kötelességtudatával.
Mariska, az anyatigrisével.
Ágika, a szerelmével.
Postás, a leveleivel.

Az előadásban Czene Zoltán öt szereplőre áttett változatát játsszuk.
Minden mondat Örkény.
Nem tettünk hozzá.
Nem vettünk el.
Illetve, egy görög sorsdráma variációiban, vétkesek, cinkosok, áldozatok és ártatlanok mutatkoznak, század eleji képeslapokon.
Mozgó képek.
Fekete fehérek.
Élők az élőkkel.
Holtak a holtakkal.”

*2012. augusztus 23-án, 24-én, 25-én és 26-án 20 órától* a Kassai Thália Színház Mészöly Miklós: *Az ablakmosó* című darabját játssza a Bázison, Száz Pál rendezésében, Lax Judit, Havasi Péter, Tarr Csilla, Rab Henrietta és Nádasdi Péter szereplésével; a dramaturg Forgács Miklós.

Egy vasárnap reggel, természetesen a legalkalmatlanabb időben érkezik az Ablakmosó a fiatal pár, Tomi és Anni meghitt fészkébe. "...ilyen piszkos ablakok mellett nem lehet élni. Ezeket le kell mosni" - mondja, s mivel az ablakmosás a cég ajándéka, mindezt persze ingyen és bérmentve teszi. És azután kitör a káosz. Minden ami eddig bizonyosnak látszott, érvényét veszti, minden ami értékes volt, kacattá silányul - mivel az ablakmosó nemcsak a piszkos ablaktól szabadítja meg Tomit és Annit.

Mészöly Miklós zseniális drámája, a múlt rendszer viszonyainak erős kritikája miatt, csak jóval a megírása (1957) után kerülhetett színre, ám a viszontagságok és a cenzúra akkor sem kerülték el. Meglepő azonban, hogy a darab máig nem talált utat a színházhoz. Ezt a hiányt szeretné betölteni ez az előadás, amely Mészöly szövegét mai viszonyokra alkalmazza, illetve a darab mindenkori, általános emberi és gondolati tartalmát szándékozik kibontani.

A szerző burleszk tragédiának nevezte művét, mely ugyanakkor tipikus mészölyi abszurd parabola is. Hogy ki az Ablakmosó? Milyen céget képvisel? Miféle hatalom képviselője? Mi számít illúziónak és mi valóságnak? Olyan kérdésekre keressük a megoldást, amelyek paradoxont rejtenek, amelyekre nincs kizárólagos válasz, vagyis minden válasz egyszerre érvényes, hiszen: „Bárhová nézünk, a lehetségesbe ütközünk; s bárhogy forgatjuk is, a lehetetlen az, ami devalválódott. (...) Lemondva minden lehetőségről, abszolút felelősségre ítéltük magunkat - s ez tagadhatatlanul hősies vállalkozás. De éppen azért, mivel nincs áthárítás, nincs végzet, sors és elrendelés se: csak a magunk csendje és a magunk kozmikussá növő lármája van” (Mészöly Miklós: Jegyzet a darab ürügyén)

A projekt Európa legészakibb magyar színháza, a Kassai Thália Színház "Itt VAN helyed!" - pályakezdő művészek otthontartási programjának keretén belül valósul meg, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

*2012. augusztus 24-én, 25-én, 26-án 20 órától* Németh Ákos: *Definíció* című műve látható: szövegkollázs, filmszkeccs és izé. Szereplők: Szoták, Andrea, Somody Ildikó, Jámbor József, Szinovál Gyula, Boros Ádám, Selmeczi Bea, Gordlin Wogelak, Zhigmond Wandersen. Az előadás rendezője: Jámbor József.

„Definíció: Sokadik kísérlet annak megfogalmazására, mi ez a szar, ami körülvesz minket , mi ez a dzsuva, amibe már megint beleléptünk. Gyűlölettrend, narkománia, és háztáji világvége a rendező kedvenc Németh Ákos-szövegei és egyik dráma-filéje nyomán. Magyarhon 2013. Ja, vagy csak még 12... Fele színház, fele film, a többi performensz. Aki tudja, mondja, aki nem tudja...” – áll az előadás ajánlójában.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr538000225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása