7óra7

Orbán Viktor válasza a táncművészek levelére

Orbán Viktor válasza a táncművészek levelére

2013. 07. 06. | 7óra7

Orbán Viktor A levélben - amelyből Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán juttatott el részleteket az MTI-hez - az áll: Orbán Viktort jóleső érzéssel tölti el, hogy a táncművészek nem a Magyar Fesztivál Balett támogatásának megszüntetését kérik.

A miniszterelnök arra kéri a művészeket: méltányolják, hogy a magyar kormány az életművükkel kiemelkedőt alkotó, hazánkat a világ élvonalába emelő egyéniségeket különösen is elismeri.

"A támogatás lehetőségét különleges ajándéknak tartjuk olyan művészeink esetében, akik a szakma nagy öregjeiként még alkotnak, komponálnak vagy társulatot vezetnek" - írta a kormányfő, hozzátéve: "miközben magam is úgy gondolom, hogy a támogatások mértékét jogi formában ildomos szabályozni, az is helyesnek tűnik, hogy a jogok és kötelezettségek mindenki számára egyformák legyenek, mégis be kell látnunk, hogy a minőség sajátos elbánást, a kiemelkedő kiemelkedő elbírálást is érdemel. Ennek az árnyalt egyensúlynak a fölismerése és fönntartása, az egyenlőség és a kvalitások közötti különbség egyszerre való elismerésének tudománya okozza azt, hogy a politikát is művészetnek szokás tekinteni" - olvasható a miniszterelnök levelében.

Orbán Viktor hozzátette: a kormány az ország pénzügyi lehetőségeihez mérten, sőt azon felül is mindent megtesz a "méltó és méltányos" elbírálás érdekében.

A miniszterelnök végül azt írta, hogy "mint a művészet minden ágában, így a miénkben is a döntések ésszerűsége, a harmónia, a ritmus megfelelő volta bírálható volt és marad".

A több mint negyven táncművész, köztük számos jelentős társulat vezetője a kormányfőnek címzett nyílt levélben tiltakozott a Magyar Fesztivál Balett 130 millió forintos kormányzati támogatása miatt hétfőn. Levelüket a Magyar Táncművészek Szövetsége juttatta el az MTI-hez.

Az aláíró művészek szerint a támogatásról szóló döntés mind szakmailag, mind morálisan elfogadhatatlan egy olyan helyzetben, amikor a független színház és tánc területe a létéért küzd, a Nemzeti Táncszínház támogatása a 2001-es nyitó évnél is kevesebb, az állami és önkormányzati együttesek működése is forráshiányos, a szakmában több együttes hónapok óta nem tud fizetést adni a táncosoknak, és az összes független táncegyüttes, illetve befogadóhely működésére fordítható pályázati pénz idén csak 211,9 millió forint, amelyet közel félszáz együttes között kell szétosztani.

"Mi, aláírók, nem a Magyar Fesztivál Balett támogatásának megszüntetését kérjük. A táncművész szakma azt szeretné, ha a törvényben előírt jogok és kötelezettségek mindenki számára egyformán kötelezőek lennének, és a támogatások mértékét minden esetben a törvényi szabályozás határozná meg" - zárul a nyílt levél.

Az aláírók között van Bolvári-Takács Gábor, a Honvéd Együttes Művészeti Nkft. ügyvezető igazgatója; Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője; Kiss János, a Győri Balett igazgatója; Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője; Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett megbízott igazgatója; Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora; Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója; Uhrik Dóra, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tánctagozatának vezetője; Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója; valamint Frenák Pál, Gergye Krisztián, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Krámer György és Novák Ferenc táncművész-koreográfus.

Kapcsolódó:

>>> „A törvényben előírt jogok és kötelezettségek mindenki számára egyformán kötelezőek lennének”

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr747999915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása