7óra7

Opera önerőből – Figaro házassága a gödöllői Zeneünnep Fesztiválon

Opera önerőből – Figaro házassága a gödöllői Zeneünnep Fesztiválon

2013. 07. 06. | 7óra7

Egy opera, amelyben önmagunkra ismerhetünk

Figaro házassága Ami a könnyűzenében John Lennon és Paul McCartney, a musicalben Lloyd Webber és Tim Rice, az az operában Mozart és Lorenzo Da Ponte. A tökéletes szerzőpáros. Kettőjük találkozásának eredménye három zseniális opera, a Don Giovanni és a Così fan tutte mellett a valaha írt a legjobb opera, a Figaro házassága. Ennek az operának a szereplői nem legyőzhetetlen hősök, nem mítikus alakok, nem félistenek, hanem mi, az egyszerű átlagos emberek. Ez az opera rólunk szól. Szeretetről, magányról, féltékenységről, odaadásról, bizalomról, kiszolgáltatottságról, csalásról és megbocsátásról. Mindennapos emberi játszmáinkról. Humorral, határtalan életörömmel, nagyvonalú bölcs derűvel. Nagy pillanatok, amikor egy művészeti alkotásban valamilyen módon önmagunkra ismerhetünk. A gödöllői előadás megmutatja, hogy ez megtörténhet az operaszínpadon is.

Az előadás önerőből készül, a műfaj iránt elkötelezett alkotók összefogásaként, eleget tesz az opera műfajt kedvelők igényeinek, de egyúttal új közönséget is szerezhet a műfajnak. Miközben a zenei kivitelezésben maximálisan megfelel a műfaj követelményeinek, a szólisták színészi képességeinek, tapasztalatainak felhasználásával, kreatív díszlet-, jelmez- és játékötletekkel válik egyedi, sodró lendületű, humoros előadássá. Erre maximálisan alkalmas a Beaumarchais művén alapuló cselvígjáték, illetve Mozart csodálatos zenéje. Nagy hangsúlyt kap a történet és a zene kortalansága, a színrevitel során ma is aktuális élethelyzetek, emberi viszonyok kerülnek a színpadra, gyakran erősen groteszk felhanggal. Az előadás alapkoncepciója, hogy szerepformálásban az énekesek megvalósíthassák saját ötleteiket is, így országos és nemzetközi hírnevet szerzett művészek vállalták a főbb szerepeket. Ők olyan kötöttségektől mentes, önfeledt játékot mutatnak be, amely nagyon ritka a hazai operaszínpadokon. A darabot ismerő nézők így egy különösen derűs, mozgalmas, egyedi feldolgozást láthatnak, míg azok is remekül szórakozhatnak, akik fenntartással viseltetnek a műfaj iránt.

Almaviva grófot Kovács István, a grófnét Fodor Beatrix, Susannát, a grófné szobalányát Herczenik Anna, Figarót, a gróf inasát Hábetler András, Cherubinót, a gróf apródját Mester Viktória, Marcellinát Wiedemann Bernadett, Bartolo doktort Jekl László, Don Basilio zenetanárt és Don Curtio bírót Géczi András, Antoniót, a kertészt Pataki Bence, Barbarinát, Antonio lányát Balogh Ágnes játssza. A kórust a Cavaletta Nőikar tagjai éneklik. Közreműködik a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, Horváth Gábor vezényletével. Az előadást Hábetler András és Horváth Zoltán rendezi.

Az előadásokra 2012. augusztus 24-én és 26-án 19 órai kezdettel kerül sor a gödöllői Művészetek Házában (2100 Gödöllő, Szabadság u. 6.) Jegyek a Művészetek Háza Gödöllő Belvárosi Jegyirodában (tel.: 28/514-130, 70/452-72-68; fax: 28/514-100. e-mail: info@muza.hu) és az Interticket hálózatán kaphatók. A jegyek 3800 forintba kerülnek (diák- és nyugdíjasjegy: 2900 forint), de a szervezők több kedvezményes akcióval (családi jegy, programjegy) is várják az érdeklődőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr408000203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása