7óra7

Nyílt levélben bírálja a magyar kultúrpolitikát a berlini Művészeti Tanács

Nyílt levélben bírálja a magyar kultúrpolitikát a berlini Művészeti Tanács

2013. 07. 06. | 7óra7

Az MTI-hez szerdán eljuttatott nyílt levél szerint Magyarországon „sok szabadgondolkodó számára szűkössé vált a tér”, amióta Orbán Viktor hatalomra került. Az Európai Unióban felzúdulást kiváltott médiatörvény például „kissé gyengített formában, de még mindig érvényben van”, a filmtámogatási rendszert tekintve pedig „az a benyomás alakult ki, hogy a kiválasztás állami ízlés alapján történik”.

A kultúrpolitika más területein is „erősebb lett a nemzeti színezet”, és számos kulturális intézmény vezetőségét „továbbra is kizárólag pártpolitikai érdekek alapján” jelölik ki. Az „eddigi legrosszabb példa” az Új Színház vezetésének betöltése volt „jobboldali populista és antiszemita gondolkodású” személyekkel - áll a nyílt levélben.

A levélben megemlítik egyebek között a Nemzeti Színház igazgatói tisztsége körüli feszültségeket, és úgy vélekednek, hogy a kultúrpolitikai vezetés „kiéhezteti” a független színházakat. A bírált változások legaktuálisabb példája a Műcsarnok igazgatójának lemondása - tették hozzá.

A több száz berlini művészt és berlini kulturális intézmény - köztük olyan világhírű intézmények, mint a Deutsches Theater és a Deutsche Oper Berlin - vezetőit összefogó szervezet a nyílt levél szerint „követeli a művészet szabadságát és támogatja a demokráciáért harcoló magyar polgárokat”.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr77999461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása