7óra7

Négy bemutató jövőre a József Attila Színházban

Négy bemutató jövőre a József Attila Színházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Nemcsák Károly igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a jövő évad első premierje Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című szerelmi története lesz október 6-án. A trianoni döntés körüli időszakban játszódó, Kerényi Imre rendezte produkcióból azonban előbemutatót is tartanak június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napjának záró eseményeként - tette hozzá.

November 10-én mutatják be Hubay-Vas-Ránky Egy szerelem három éjszakája című zenés játékát, amely koprodukcióban készült a soproni színházzal. A próbákat Budapesten tartották, a darabot Sopronban már tavasszal játszották - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy ez a konstrukció gazdaságilag mindkét színháznak nagyon előnyös.

December 8-án tűzik műsorra Csiky Gergely A nagymama című vígjátékát, amely Galambos Erzsi jutalomjátéka lesz.

Édes fiaim - Piros Ildikó, Huszti Péter A negyedik bemutatóként, szintén Kerényi Imre rendezésében, Arthur Miller Édes fiaim (kritikánk itt) című színművét láthatja a közönség január végén. Mint Nemcsák Károly hangsúlyozta, külön öröm számára, hogy Huszti Péter és Piros Ildikó is színpadra lép az előadásban. Kiemelte, hogy Benkő Péterrel, Mikó Istvánnal vagy Viczián Ottóval is rendszeresen találkozhat színházukban a közönség.

Az igazgató beszámolt arról, hogy a felnőtt bérlet mellett két ifjúsági sorozatot is összeállítottak a környező iskolák vezetőivel is egyeztetve, ötleteiket a műsorba illesztve. Az egyikben olyan előadásokat láthatnak a fiatalok, mint a Feketeszárú cseresznye, a Komámasszony, hol a stukker? (kritikánk itt) és A nagymama. A másikba pedig zenés darabokat válogattak: a János vitézt és A varázsfuvolát a Magyar Állami Operaház művészeinek előadásában, valamint Vivaldi A négy évszak című művét a Zuglói Filharmonikusokkal.

"A 2012/2013-as lesz az első olyan évad, amikor külön a gyermekek és külön az ifjúság számára is műsorra tűztünk darabokat. Azt szeretnénk elérni ezzel, hogy mind többen legyenek a későbbiekben színházba járó felnőttek" - fogalmazott az igazgató. Mint mondta, a 2012-es évben a tervek szerint 200 előadásnál többet fog teljesíteni a színház.

A jövő évadban műsoron marad az idei szezon számos előadása, köztük idei saját bemutatójuk, a Csetepaté Chioggiában valamint a Hajmeresztő és a Magányos cédrus című előadás, de beillesztik a színház repertoárjába a VAMP, a vámpírmusical és a FAME - Szombat esti láz című zenés produkciót is.

Az új évadban is folytatódik a határon túli magyar társulatok vendégjátékának sorozata a József Attila Színházban: az évad folyamán havonta láthatják a határon túli műhelyek egy-egy előadását az érdeklődők.

Komámasszony, hol a stukker? - Győri Péter, Mikó István, Viczián Ottó

Nemcsák Károly hangsúlyozta: az elmúlt időszakban stabilizálták a József Attila Színház gazdasági helyzetét, ezt úgy tudták elérni, hogy olyan dolgokba vágtak csak bele, amelyet saját erőből meg tudtak valósítani. Ha gazdaságilag úgy alakul a helyzet, elképzelhetőnek tartja azt is, hogy az évad végén további bemutatóra is sor kerülhet.

A színház költségvetéséről szólva elmondta: az idén a tavalyihoz hasonló összegű, 240 millió forintos támogatást kapnak, amelyből mintegy 90 millió forintot fizetnek vissza bérleti díjként a fővárosnak. Mint megjegyezte, a rendelkezésükre álló összeg az alkalmazottak fizetését is nehezen fedezi, minden mást, az előadások és a rezsi költségét, maguknak kell megtermelniük.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr138000529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása