7óra7

Négy bemutató, hat új művészeti és nevelési program a Maladypében

Négy bemutató, hat új művészeti és nevelési program a Maladypében

2013. 07. 06. | 7óra7

Az újfajta kommunikációt képviselő beavató programok és színházi nevelést elősegítő események jelentősége a Maladype állandó repertoárjának néhány mobilitást elősegítő előadásának sikerességében is mérhető. Ezért a Maladype teljes évadát átfogó, a színház rokon-területeire is kiterjedő Bázis-programok erős pilléreit jelentik a színház biztonságos és stabil működésének, valamint folytonosságot képviselnek a Maladypére jellemző „nyitott színházi modell” több éves gyakorlatában.

Lendváczky Zoltán, Orosz Ákos

A Maladype jelenlegi repertoárjának darabjait továbbra is mozgásban tartja, tervezett bemutatóival pedig arra törekszik, hogy színészeinek és közönségének - itthon és külföldön egyaránt - új, egyedi élményeket szerezzen.

A 2012/2013-as évad első bemutatója Friedrich Schiller: Don Carlos és Johann Wolfgang von Goethe: Egmont című műve lesz, Balázs Zoltán rendezésében. A „minimalista monumentalizmus” szokatlan műfaját alkalmazva keltik életre a Maladype Bázison, polgári környezetben Don Carlos és Egmont történetét a Maladype színészei. A rendhagyó, kettős előadás mindkét drámában szereplő, közös alakja, Alba herceg, aki a kegyetlen, a változást nem tűrő, a hatalmat minden áron megkaparintani és megtartani szándékozó személyiségével mindkét főhős - Don Carlos és Egmont - végzetét okozza. A kettős bemutató időpontja: 2012. november 17-18. A két darab próbáit – kihelyezett drámaóra keretében - aktív figyelemmel és részvétellel kíséri az ELTE német tanszakának két osztálya.

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita című regényének színpadi változatát november 21-én kezdik próbálni, Balázs Zoltán vezetésével. A színpadi adaptációt Kiss Ilona műfordító, dramaturg készíti. A nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójában készülő előadás két és fél hónapos próbaidőszakot ölel fel, a bemutatója pedig 2013. február közepén, a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház nagyszínpadán lesz. A koprodukcióban megvalósuló előadás várhatóan a 2013-as évad végén, Budapesten is bemutatkozik.

Balázs Zoltán

Molière, Puskin, Byron és Brecht „közös” Don Juanját 2013. február 25-én kezdi próbálni Zsótér Sándor a Maladype színészeivel a Bázison. A díszletet Ambrus Mária, a jelmezeket Benedek Mari tervezi. A Maladype előadásának szövegkönyve Ungár Júlia dramaturg új fordításában készül. A bemutató időpontja: 2013. április 27.

A Maladype továbbra is folytatja nagysikerű Szabad Akadémia sorozatát, amelynek az új évadban speciális tematikája és különleges eseménynaptára lesz. A tervek szerint olyan sikeres előadásokat és alkotókat mutatnak be a magyar közönségnek Don Carlos, Egmont vagy A Mester és Margarita témakörben, amelyek kiváló példái lehetnek az egyedülálló koncepcióval rendelkező nemzetközi színház- vagy operakultúrának. A programot a Goethe Intézet támogatásával valósítják meg, szorosan összekötve az évad első felének tervezett bemutatóival.

Ugyancsak az egész évadon átívelő programként tervezik a felolvasószínházi sorozatot, amely lehetőséget kínál a Maladype közönségének, hogy egyszeri eseményként a társulat színészeinek tolmácsolásában, felkért rendezők szcenírozásában, olyan kortárs írókat és műveket ismerjen meg, akik és amelyek jelentős és megkerülhetetlen értéket képviselnek a világ kortárs drámairodalmában. Tervezett művek: Matei Vişniec: III. Richárd betiltva, avagy jelenetek Mejerhold életéből, Klim: A lány gyertyákkal, Szajgó-Villányi G. András: Tükröződések

Folytatva az előző évadban elkezdett nemzetközi „crossroad” sorozatot, olyan helyspecifikus előadásokat szeretnének vendégül látni a Maladype Bázison, amelyek figyelembe veszik a Bázis terének adottságait/lehetőségeit, és olyan színházi alternatívákat jelentenek, amelyek termékenyítőleg hathatnak a társulat művészi fejlődésére és a nézők színházi szótárának bővítésére. A crossroad-program szorosan kapcsolódik a Szabad Akadémiához és a felolvasószínházi estékhez is. Tervezett előadások: Selma Dimitrijevic: Elestek az istenek (rendező: Viktor Rizsakov, Teatr Doc, Moszkva), Martin McDonagh: A párnaember (rendező: Vlad Troickij, DAKH, Kijev).

A nézők kérésének eleget téve két olyan művészeti-beavató programot is indítanak a Maladype Bázison, amely szorosan illeszkedik közösségteremtő és közösségnevelő célkitűzésekhez. Októbertől havi két alkalommal jelentkezik a Maladype Filmklub Janisch Attila filmrendező vezetésével, illetve a „Színképek” című képzőművészeti kalauz Orosz István grafikus irányításával. Mindkét program betekintést nyújt a filmtörténet és a képzőművészet jelentős alkotókorszakaiba, alkotásaiba és elmélyülten foglalkozik a különböző alkotók életútjával, személyiségével és ars poeticájával.

A tantermi színházi szemlén nagy sikert aratott „Carlos-ügy” az évad során, tíz alkalommal mutatkozik be különböző iskolákban a Maladype-projekt számára megítélt keretösszegből. A „Carlos-ügy” olyan többfázisú projekt, amely végső formáját a tervek szerint 2013 májusában, egy nyilvános per/tárgyalás keretében nyeri majd el. A nyílt próbák célja megismertetni a Don Carlos problémakör néhány kiemelten korszerű és érvényes olvasatát. A közös problémafelvetések tapasztalatait és eredményeit – hasonlóan a társulat korábbi beavató programjaihoz – a társulat tagjai műhelymunka formájában értékelik, elemzik és dolgozzák fel, majd organikusan építik tovább a „Carlos-ügy” egyedi per-anyagába.

A Maladype Bázis eddigi programjainak nagy hiányosságát igyekszik pótolni az a heti rendszerességgel jelentkező „Maladype Gyerek Bázis” címet viselő drámapedagógiai foglalkozás, amelyet a Maladype Színház októbertől a színházi nevelés témakörében indít, kizárólag gyerekek, óvodások és kisiskolások számára. A program vezetője Tarján Kata, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámapedagógus szakán szerzett diplomával és többéves szakmai tapasztalattal rendelkezik, a drámapedagógia, a művészeti nevelés és az oktatási szakemberek továbbképzési területének, valamint a Maladype Színház közönségfilozófiájának és nevelési programjának jó ismerője/elismert szakembere.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr168000005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása