7óra7

Mundruczó Kornél díjat kapott Lengyelországban

Mundruczó Kornél díjat kapott Lengyelországban

2013. 07. 06. | 7óra7

A Telewizja Polska április 13-án osztotta ki az elmúlt év legérdekesebb és leginnovatívabb művészeinek és művészeti alkotásainak járó kitüntetést, a Gwarancje Kultury díjat. A színház kategóriában Mundruczó Kornél és a TR Warszawa csapata Denevér című munkáját díjazták - olvasható a Proton Színház hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Denevér, az én kis temetőm

A Denevér című produkciót - amelyet Johann Strauss A denevér című műve inspirált - a TR Warszawa színház 2012 szeptemberében mutatta be. Mundruczó Kornél először rendezett Lengyelországban. A produkció létrehozásában magyar alkotótársai is segítették: az előadás dramaturgja Wéber Kata, a Radnóti Színház színésznője, a díszlet- és világítástervező Ágh Márton, a zeneszerző Szemenyei János volt.

A produkciót a kritika pozitívan fogadta. A Gazeta Wyborcza borotvaélen lejtett táncnak nevezte az előadást, amelyben "a színészek csodálatra méltó sokoldalúsággal váltogatják a realista színjátszást a konvencionális operett mesterséges eszköztárával". A Wprost szerint Mundruczó Kornél kinyitotta a lengyel színház "résmentesre zárt ajtajait, amelyek azon komoly témákat rejtik, melyekről lehet távolságtartóan, vonzó formában, ugyanakkor komolyan beszélni".

A groteszk elemeket használó, a zenét és a színházat sajátosan ötvöző előadást legközelebb április 18-tól 21-ig játsszák Varsóban, ezt követően pedig turnéra indul a produkció. Április 28-án és 29-én a gdanski Teatr Wybrzeze fesztiválján, május 11-én pedig a kaliszi nemzetközi színházi fesztiválon lesz látható.

Mundruczó Kornél másik rendezése a Szégyen című darab (kritikánk itt olvasható) Budapest után Pécsett is látható. A Proton Színház előadása április 20-án és 21-én vendégszerepel a Pécsi Nemzeti Színházban. A Szégyen a Pécsi Országos Színházi Találkozó hivatalos versenyprogramjának előadásaként júniusban is Pécsre látogat.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr367998733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása