7óra7

Most különösen aktuális – Jövedelmező állás: TÁP-bemutató a Trafóban

Most különösen aktuális – Jövedelmező állás: TÁP-bemutató a Trafóban

2013. 07. 06. | 7óra7

A darabot átdolgozó Fekete Ádám az MTI-nek elmondta: a TÁP Színház előadása a mában játszódik. Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij művét a Puszi Együttes közreműködésével, Vajdai Vilmos rendezésében tűzik műsorra. Az előadás fontos részét képezik a zenei betétek és a videobejátszások - jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy Vajdai Vilmos több éve készül megrendezni az előadást, a független színházi életben azonban gyakori, hogy egy-egy terv megvalósulása évekbe telik, ennyi idő, míg előteremthetők az anyagi feltételek. A darab azért áll közel a rendezőhöz, mert fiatalon látta Ascher Tamás híres előadását - fűzte hozzá.

Elmondta: Vajdai Vilmost a darabban az foglalkoztatja, hogy milyenek a kapcsolati viszonyok, illetve milyen hatást gyakorol a külvilág a kapcsolatokra. A rendező úgy véli, a darab most különösen aktuális - tette hozzá.

A Jövedelmező állás 1857-ben született, Tolsztoj is igen nagyra értékelte mélységét és erejét. A színdarab a korrupt hivatalnokok természetét vizsgálja, pontosabban azt, hogyan működnek különleges erkölcsi elveik, védőmechanizmusaik és önfelmentésük. A darabot azonnal betiltották, mert a cenzúra szerint az állami hivatalnokokat figurázta ki. Csak keletkezése után hat évvel mutathatták be Szentpéterváron.

A darab szerint a gazdag és befolyásos Visnyevszkij unokaöccse, Zsadov, nősülni készül. Mivel választottja vagyontalan, mindenki óva inti, mert tisztességes munkából nem fognak tudni megélni. Márpedig egy nőt csak úgy lehet boldoggá tenni, ha az ember kényezteti és elhalmozza. Zsadov lázadó természete nem tudja elfogadni az őt körülvevők életszemléletét és morálját, a romlott, korrupt, felfele törekvő hivatalnokok ostobaságát. Nagybátyja hiába figyelmezteti, hogy ha nem áll be a sorba, akkor támogatására se számítson többé. Egy év telik el. Zsadov becsületes munkából, szegényes körülmények között él ifjú feleségével. A fiatalasszony egyre jobban szenved a nélkülözéstől, és arra készül, hogy elhagyja Zsadovot. A férfi csalódottan beadja a derekát: hajlandó beállni a csalók társaságába, hogy feleségét megtartsa.

A Jövedelmező állás korábbi előadásai között az átdolgozó Fekete Ádám a Nemzeti Színházban 1950-ben Horvai István rendezte előadást (Zsadov: Gábor Miklós, Visnyevszkij: Rátkai Márton), Ascher Tamás 1980-as Nemzeti Színházbeli rendezését (Zsadov: Balkay Géza, Visnyevszkij: Őze Lajos) és az Új Színház 2002-es előadását (Zsadov: Vass György, Visnyevszkij: Újlaki Dénes) említette. Utóbbit Réthly Attila állította színpadra.

"Hogy az eredeti műből mi marad, az maradjon titok, mert a TÁP Színház változata a jelenre reagál" - olvasható az előadás ismertetőjében.

A TÁP Színház produkciójában Hegedűs D. Géza és Kovács Krisztián mellett Gergely Katalin, Lázár Kati, Schönberger Ádám, Sebő Ferenc, Stork Natasa, Szabó Simon, Thuróczy Szabolcs és Gera Marina játszik, a dramaturg Keszthelyi Kinga, a látvány Juristovszky Sosa, a jelmez Juhász Dóra munkája. Az előadás február 5-én 21 óra 30 perckor, 6-án pedig 16 óra 30 perckor kezdődik.

>>> Jövedelmező állás - színlap, szereposztás, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr997999157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása