7óra7

Merénylet a király ellen - Álarcosbál a Bárka Színházban

Merénylet a király ellen - Álarcosbál a Bárka Színházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Az idei évad utolsó bemutatója a Bárka Színházban Sven Delblanc Álarcosbál című darabja lesz. A 20. század második felének egyik legjelentősebb svéd írója számos regénye mellett különleges atmoszférájú, izgalmas történelmi témájú színdarabokat is írt, ezek közé tartozik az Álarcosbál.

A mű a 18. századi svéd történelem egy "teátrális" eseményét, a III. Gusztáv király ellen a stockholmi operaházban elkövetett merényletet, valamint annak előzményeit dolgozza fel. Ezt a témát Giuseppe Verdi is felhasználta az Álarcosbál című világhírű operájában, ám a svéd szerző fojtott, titokzatos hangulatú drámája mélyebbre ás a királyi udvart átszövő intrikák, bonyolult emberi viszonyok világában.

Delblanc színműve a halál előszobájában várakozó történelmi személy vívódását, az élettől való különös, misztériumszerű búcsúzását mutatja meg. Az előadás egyik különlegessége, hogy a főszerepben Seress Zoltán, a Bárka Színház igazgatója látható, aki több év után először vállal főszerepet a Bárka színpadán.

Seress Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy úgy érezte, ez az a pillanat, amikor bizonyos dolgokat meg kell fogalmaznia, emellett az sem árt, ha színészi kondícióját megtartja, ha nem felejti el, honnan jött.

Arról is beszélt, hogy nagyon izgalmas történetről van szó. Fontos kérdéseket vet fel például, hogy kiélezett helyzetben miként állnak félre, húzódnak el az emberek. "Amikor valaki nagyon egyedül marad, mi mindent kell előásson ahhoz, hogy ezt az egyedüllétet megússza, és egy nehéz helyzetet megoldjon. Ezt mindenki számára érdemes lehet végignézni".

Az Álarcosbál műsorra tűzése már az előző évadban szóba került, Seress szerint számos praktikus oka is volt annak, hogy az idei évad végén bemutatják.

A darabot a svéd-magyar származású fiatal rendező, a Drama Center Londonban végzett Berzsenyi Bellaagh Ádám ültette át magyar nyelvre és állítja színpadra. Rendezőként, többek között a svéd kultúra és történelem mély ismeretét is felhasználva egy mai, magyar közegben is aktuális előadást készít, amelynek központi kérdése a személyes történelmi felelősség és az egyéni sors szabadsága, illetve determináltsága.

Álarcosbál - Kardos Róbert, Seress Zoltán

A III. Gusztáv svéd királyt alakító Seress Zoltán mellett Kardos Róbert, Dévai Balázs, Pál Dániel Máté, Bauer Gergő, Gados Béla, Spolarics Andrea és Árvai Péter játszik az előadásban. A díszlet és a jelmez Zöldy Z. Gergely munkája, a zeneszerző Monori András.

>>> Álarcosbál - színlap, időpontok, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr207998647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása