7óra7

Mégis megkapják teljes állami támogatásukat 2012-re a függetlenek!

Mégis megkapják teljes állami támogatásukat 2012-re a függetlenek!

2013. 07. 06. | 7óra7

Az úgynevezett II-es kategóriába sorolt zenekarok és VI-os kategóriába sorolt független színházak és táncegyüttesek teljes egészében megkapják a számukra korábban erre az évre megítélt támogatásukat, miután a kormány december 18-án döntött az október elején elfogadott költségvetési egyenlegjavító intézkedések módosításáról. Mint emlékezetes, eredetileg csak a támogatásuk kétharmadához juthattak volna hozzá ezek a szervezetek.

Gergye Krisztián: Folyamatos jelen

Ugyancsak teljes egészében megkapják a megítélt támogatást a kiemelt művészeti célok pályázatokon sikerrel induló előadó-művészeti szervezetek, amelyeket eredetileg 100%-ban érintett volna az elvonás. Szintén hozzájut a tervezett 151 millió forintos támogatáshoz a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány is. A Magyar Állami Operaház saját bevételeit érintő 250 millió forintos zárolást pedig 110 millióval sikerült csökkenteni a kormány döntésének köszönhetően.

A visszajuttatott összegek kifizetése jövő év elején történhet meg. L. Simon László videón nyilatkozik minderről a kormány honlapján

Mint emlékezetes, a kormány korábban kivételesen magas, 36,51%-os zárolással sújtotta a független színházi ágazatot, amit a terület reprezentánsai a szféra megszüntetéseként aposztrofáltak.

FESZ - tiltakozás a működési támogatások halogatásával szemben

A kormány és az Emmi akkor videóüzenetben azzal indokolta a zárolást, hogy az elmúlt nyolc év, és különben is: a közönség is vegyen részt a kultúra finanszírozásában.

Az EMMI tisztviselőinek videóüzenete a független színházaknak

A videóüzenetre a Független Előadó-művészeti Szövetség statisztikai adatokat és tényeket tartalmazó videóüzenettel válaszolt.

FESZ: Reálisan a kultúra finanszírozásáról

Fodor Tamás, a Stúdió K Színház alapítója a 7óra7 facebook-folyamában így kommentálta a hírt: "Köszönet a diákoknak! Köszönet a Humán Platformnak, ahol megvalósult a szakmai ágazatok összefogása és szolidaritása. A kormány megijedt, és visszavonul egy-két területen. Az új nemzedék ereje nélkül erre nem került volna sor! - és azoknak is köszönjük, akik kiálltak eddig - adományaikkal és híradásaikkal."

2012-ben több társulat felfüggesztette tevékenységét, mások bejelentették: 2013-tól nem tudják tovább fenntartani magukat. L. Simon László kulturális államtitkár nemrég erre úgy reagált: a 2013-as pályázatokat korábban kiírják és időben kifizetik.

A minap nyílt levélben bírálta a magyar kultúrpolitikát a berlini Művészeti Tanács (Rat für die Künste), a német főváros számos neves kulturális intézményét összefogó szervezet szerint a kultúrpolitika Magyarországon nacionalista fordulatot vett és a pártpolitikai érdekek szolgálatába szegődött. A több száz berlini művészt és berlini kulturális intézmény vezetőit összefogó szervezet a nyílt levél szerint „követeli a művészet szabadságát és támogatja a demokráciáért harcoló magyar polgárokat”.

_Kapcsolódó:_

>>> A közönség segítségét kéri a Pintér Béla és Társulata >>> Nyílt levélben bírálja a magyar kultúrpolitikát a berlini Művészeti Tanács >>> A megszűnés szélén a szegedi MASZK Egyesület – „Elkeserítő a helyzet” >>> Januárig megkapják szerződés szerinti támogatásaikat a független színházak >>> Törölt bemutató, magánkölcsön, megszűnő kedvezmények: a Stúdió K közleménye >>> Mundruczó: Visszafizettük a támogatást >>> L. Simon László Mundruczó Kornélt támadja >>> Az EMMI által kiadott videóüzenetben megfogalmazott állítások tartalmáról és azok következményeiről >>> A cinizmus netovábbja - Videóválasz az EMMI-től a függetleneknek >>> Minden akciót meg kell próbálni! - A független színházat sújtó elvonásról tanácskozott a FESZ >>> A színház halála és a nemzet érdeke >>> Döntés a kulturális életet érintő zárolásokról >>> 2013 - A független színházak megszűnnek Magyarországon

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr437999357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása