7óra7

Meanwhile in Kansas: progresszív kórkép a drogfüggőségről a –011– Alkotócsoporttól

Meanwhile in Kansas: progresszív kórkép a drogfüggőségről a –011– Alkotócsoporttól

2013. 07. 06. | 7óra7

Meanwhile in Kansas Az előadás a mai fiatal generáció egyik általános problémájáról, a kábítószer-függőségről szól. Ez a kultúrába beépült szenvedélybetegség nem önmagában, jelenség-értékében fontos, ezért nem is lehet róla beszélni a közeg, a konkrét személyek megismerése nélkül. A témát számtalan konferencia, iskolai program és népszerű film dolgozza fel, ám a produkció létrehozói úgy vélik: nekik is van vele dolguk.

Az előadás azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy egy fiatal miért a droghasználatban látja az aktuális problémái megoldását, és ha már eljutott odáig, mi az, ami nem téríti el tőle. Honnan hova jut az ember a szerek használatával? Mi az a másik világ? Valóban csak pusztító hatása van? Mi az, ami miatt egy pont után nem tud lemondani róla az ember?

"A drogról általános hiedelmek terjengenek. Mindenki fél tőle. Minden szülő félti a gyerekét. A drog egyenlő az utcára kerüléssel, a betegséggel, az eltorzulással. A drog halál. Ez nem így van. A jelenlegi társadalmunkban minden ötödik fiatal kipróbált már valamilyen kábítószert. Ahogy az alkoholt, a gyógyszert, a szexet, a dohányzást, a kávét, a szerencsejátékot. A szenvedélyeknek nem önmagukban van pusztító hatásuk, hanem a függés folyományaként. Mert jó. És újra és újra meg akarom ismételni az élményt. A mai fiatal generáció talán még agresszívabb, még türelmetlenebb a korábbiaknál. Keresik a helyüket. A társadalomban és a családban felboruló rendet nem megfelelően kezelő, az energiáit nem a legjobban felhasználni tudó fiatalok közül sokan a kábítószerben találják meg azt, ami kiemeli őket az általuk felborultnak vélt világból. Mi az a hiány, amit ezzel ki akarnak tölteni? Valóban megtörténik a hiánypótlás aktusa? És mi az az erő, ami a hosszútávú következmények figyelembevételét is elfeledteti?" – teszi fel a kérdést az előadás szinopszisa.

Meanwhile in Kansas

Az előadás alkotói megpróbálják beemelni egy nemlétező világba a nézőket. A fantázia, az álom, a hallucináció világába, ahonnan a szereplők vissza-vissza térnek az általuk nemkívánatos valóságba.

A cél a jelenség bemutatása. Nem a klasszikus drogprevenciós eszközök használatával, hanem erős vizuális színházi eszközökkel. A téma – mint mondják – megköveteli, hogy ne a lineáris dramaturgia, hanem a képszerű, asszociációs, filmszerű hatásmechanizmusok érvényesüljenek.

"A téma feldolgozásához számos könyv, fikciós és dokumentumfilm, zene, hanganyag, interjú, újságcikk, blog és élménybeszámoló szolgált alapul, amely anyagok áttanulmányozása nélkül felelőtlenség egy ilyen súlyos témához nyúlni. A látványtervezővel és a dramaturggal külön-külön is számos filmet és könyvet dolgoztunk fel, de a valódi munka akkor kezdődött, mikor három napra összeköltöztünk. Ahhoz, hogy ebben a víziós világban eligazodjunk, muszáj volt közös nevezőre kerülnünk. Miközben a látványtervező képeket és grafikákat készített, mi szövegeket szerkesztettünk, filmeket, fotókat kerestünk. Megpróbáltuk a sztereotípiákat kiirtani mindannyiunk fejéből, és elkezdeni a drámai anyag megírását, megszerkesztését, felépítését. Kísérlet lesz. Mind dramaturgiai, mind vizuális szempontból" – mondja Radnai Márk, a produkció rendezője, hozzátéve: a látványvilág a színházi vizualitásban áttörést jelentő videomapping technikával készül, amelyben Bordos Zsolt nyújt önzetlen segítséget a kísérletező fiatal csapatnak.

Az L. Frank Baum Óz, a csodák csodája című művének parafrázisára épülő előadásban Bakonyi Alexa (Dorka), Tasnádi Bence (Madárijesztő), Király Dániel (Gyáva oroszlán), Klem Viktor (Bádogember), Kovács Ádám (Totó), Zrínyi Gál Vince (Óz), Pálos Hanna (Nyugati Boszorkány), Borbély Alexandra (Északi Boszorkány) és Kulcsár Balázs (Kapuőr) szerepelnek.

Az előadás készülésének, próbáinak folyamatát figyelemmel követjük a 7óra7 oldalán, friss információk a –011– Alkotócsoport facebook-oldalán lesznek olvashatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr397999567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása