7óra7

Liszt és Solti az Operában

Liszt és Solti az Operában

2013. 07. 06. | 7óra7

Október 22. – Zongoraáriák

A Liszt-év elmúltával is ünnep Liszt Ferenc születésének évfordulója, a szerzőé, aki nemcsak vezényelte, de zongoradarabjaiban rendszeresen fel is dolgozta az operairodalom számára legkedvesebb darabjait.

Enrico Pace

Az Operaház hagyományteremtő karitatív sorozatának első koncertjén *Enrico Pace* világhírű olasz zongorista játszik Liszt-estet. Pace korunk egyik legnagyobb, világszerte legkeresettebb zongoraművésze. Zenei tanulmányait a pesarói Rossini Konzervatóriumban kezdte, előbb karmester és zeneszerzés szakon végzett, majd zongoristaként képezte magát tovább az imolai Accademia Pianisticán, Jacques Tiège tanítványként. 1989-ben megnyerte az Utrechti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyt és ezzel elindult világkarrierje. Vendégszerepelt többek közt a Milánói Scalában, az amszterdami Concertgebouw-ban, a londoni Wigmore Hallban. A legjelentősebb zenekarokkal lépett színpadra (Müncheni Filharmonikusok, a római Santa Cecilia Zenekara, BBC Filharmonikusok, Sydney és Melbourne Szimfonikus Zenekara, a Holland Rádió Filharmonikus Zenekara, Rotterdami Filharmonikusok, Berlini Koncertzenekar) és a legnevesebb zenei és kamarazenei fesztiválokon szerepelt (Salzburg, Schleswig-Holstein, Montreux, Delft.) A művész naptára évekre előre tele van, Budapest után Moszkva, Tokió és New York várja, ahol Frank Peter Zimmermann hegedűművésszel Bach szonáta-estet ad, majd ismét az amszterdami Concertgebouw-ban és a müncheni Herkulessaalban lép színpadra.

A programban Liszt-operaátirat is szerepel, amelynek „mintáját” Szabóki Tünde énekművész tolmácsolja a közönségnek.

A zongoraest teljes bevételét az Őrzők Alapítvány – a Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványa – a Klinikán kezelt daganatos és leukémiás gyermekek kórházi feltételeinek javítására fordítja. Az Őrzők Alapítvány a Semmelweis Egyetem II. számú, Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványa. A Tűzoltó utcai Gyermekklinikán gyógyul minden második daganatos és leukémiás beteg gyermek Magyarországon. Az Alapítvány legfontosabb célja a Klinikán gyógyuló súlyosan beteg gyerekek gyógyulási feltételeinek és kórházi körülményeinek javítása. Az Őrzők Alapítvány orvosi műszerek vásárlásával segíti a Klinikán kezelt gyermekek hatékony gyógyítását, támogatja a szülők folyamatos kórházi vagy kórházközeli tartózkodását, hozzájárul a tudományos kutatásokhoz és segíti a beteg gyerekek rehabilitációját. Azt est fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Műsor:

Liszt: Zarándokévek - Első év: Svájc
Beethoven-Liszt: Adelaide
Wagner-Liszt: Izolda szerelmi halála
Mozart-Liszt: Don Juan fantázia (1841)

Október 26. – SOLTi100!

Még tizenkilenc sem volt a szikrázó tehetségű, frissdiplomás zeneszerző, amikor a budapesti Operaház alkalmazni kezdte. Remek zongoratudása korrepetitorkodásra is alkalmassá tette, ám ő „természetesen” semmi mást nem akart, mint vezényelni. Húszévesen már Kölnben és Mannheimban próbálkozik, aztán Budapestre tér vissza, újra korrepetitorkodni. Innen szerez salzburgi megbízatást: mások mellett a nagy Toscanini asszisztense lesz. A mi Királyi Operaházunkban csak egyetlen előadást vezényelhet: a Figaro házasságának estéjére árnyékot vett az Anschluss bejelentése. Az ifjú Solti Györgynek ezután nem lehet jövője a nácik uszályába vont Magyarországon – viszont hamarosan világkarrier várja, amelynek végén utolsó lemezfelvétele egykori zeneakadémiai tanárainak műveiből készül. Bartók, Kodály és Weiner alkotásait vezényelve éppúgy hazatért, mint nem sokkal később a Farkasréti temetőbe. A 20. század egyik legnagyobb karmestere, Solti György 2012 októberében lenne 100 esztendős.

A Magyar Állami Operaház Székely Bertalan-termében emléküléssel és Istenek alkonya – próbafilmvetítéssel, koszorúzással, a színházteremben pedig a Figaro házassága előadással emlékezik egykori művészére. A dirigens pedig az a fiatalember lesz, aki Solti utolsó budapesti tartózkodásakor – még általános iskolásként – addig hívta a szállodákat, míg beszélni nem tudott a Maestróval. Találkoztak is az Operában, Solti biztatta a kiskamaszt, aki ma már karmester: Halász Péter, és élete sorsdöntő pillanataként idézi fel a találkozást.

A SOLTI100 programsorozat helyszínei és eseményei:

*„Hazatért”* – sajtónyilvános kerekasztal-beszélgetés Solti Györgyről a Székely Bertalan-teremben, 13 órától.
Vezeti: Batta András, a Liszt Akadémia rektora.
Az asztaltársaság: Marton Éva operaénekes, Héja Domonkos karmester, mb. főzeneigazgató, Alexandru Agache, Daróczi Tamás és Kováts Kolos operaénekesek, valamint Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO nagykövete.

*Filmvetítés* a Székely Bertalan teremben, 15 órától. Egy Solti Györgyről és az UNESCO-emlékkoncertről szóló rövid összeállítást követően a közönség egy Istenek alkonya – werkfilmet tekinthet meg. A vetítést bevezeti: Ókovács Szilveszter mb. főigazgató.

*Koszorúzás* az Operaház Hajós utcai jegycsarnokában. Megemlékezés 17:30-tól. Az eseményen részt vesz a Maestro özvegye, Lady Valerie Solti.

18 órától Mozart: Figaro házassága - díszelőadás a színházteremben.

Az előadás előtt beszédet mond: Lady Valerie Solti és Bogyay Katalin.

Vezényel: Halász Péter

Szereposztás: Almaviva gróf - Pietro Spagnoli, A grófné - Rost Andrea, Susanna - Váradi Zita, Figaro - Bretz Gábor, Bartolo - Gábor Géza, Marcellina - Ardó Mária, Basilio - Beöthy-Kiss László, Cherubino - Balga Gabriella, Antonio - Hábetler András, Barbarina - Jakab Ildikó, Don Curzio - Beöthy-Kiss László.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr627999737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása