7óra7

Lehetek-e boldog más boldogtalanságának árán? - A Tündérlaki lányok Veszprémben

Lehetek-e boldog más boldogtalanságának árán? - A Tündérlaki lányok Veszprémben

2013. 07. 06. | 7óra7

A Tündérlaki lányok - Trokán Anna, Eperjes Károly Érdekes mű, mert műfajilag vígjáték, de annál mégis több. Nem habkönnyű szórakozás az elejétől a végéig: mondhatni, az önzés komédiája a darab - mondta az MTI-nek a Guelmino Sándor.

A korabeli határok között azt feszegeti, hogy érdemes-e áldozatot hoznunk, s ha igen, kiért, vagy miért. Boriska a családjáért áldozza fel saját magát és a jó hírét, s van egy pont, amikor áldozata értelmetlenné válik. Ez alatt sok csalódásban és keservben van része; ha tudunk nevetni a saját gyarlóságainkon és gyengeségeinken, akkor ez egy szórakoztató, de ha másik oldalról nézzük, akkor ez egy szomorkás történet - vélekedett a rendező.

A Tündérlaki lányokat az eredeti közegéből (korhű jelmezek, nagyobb részt korhű díszletek) nem lehet kivenni, de úgy kell előadni, hogy a figurák ne poros kreatúrának hassanak, hanem a jelenetek és a személyek a mai időkben is elképzelhetők legyenek - magyarázta Guelmino Sándor.

Hozzátette: annyit változtattak az eredeti darabon, hogy a harmadik felvonásban a báró fogadószobájából a jelenetet áthelyezték a hálójába, ami egy valóságos kéjlak. "Kíváncsi vagyok, ehhez mit szólnak a nézők" - mondta.

Első pillanatban úgy tűnik, van ez a romlott lány, Boriska az ő tisztességes testvéreivel és anyjával, aztán elválik, hol vannak ennek a tisztességnek a határai. Lehet, hogy a tisztességes testvérek sokkal nagyobb bűnt követnek el, mint Boriska, aki utolsó pillanatig kapaszkodik a becsületébe - jellemezte a női főszereplőt a Boriskát alakító Kéri Kitty.

Mindeközben Boriska romlottsága ma már trendi; az, ahová fejlődött a világ, egy ilyen Tündérlaki családból indult ki - vélte a színésznő.

Érdekes helyzetet vet fel a darab: lehetek-e boldog más boldogtalanságának árán? Mindezen súlyos kérdések ellenére Heltai vígjátékot írt, tehát ne ijedjenek meg a nézők, de azért a plusz tartalom, a nem feltétlen happy-end ott van a műben - fejtette ki Kéri Kitty.

Boriska kitartóját, a bárót megszemélyesítő Eperjes Károly szűkszavúan nyilatkozott, mert "amíg az ember nem szüli meg, ne nagyon beszéljen róla, milyen lesz a gyerek".

"A darab sajnos, nagyon aktuális. Amit szerintem közvetítenie kellene, hogy: ne így! Becsület, tisztesség: remélem, hogy ezek érdekelnek még valakit" - mondta.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr907999183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása