7óra7

Komédia, színmű, mese, opera és balett idén a Szegedi Nemzeti műsorán

Komédia, színmű, mese, opera és balett idén a Szegedi Nemzeti műsorán

2013. 07. 06. | 7óra7

Szegedi Nemzeti Színház Az évad programjáról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Gyüdi Sándor, a színház igazgatója elmondta, hogy műsoron lesz még a Kisszínházban David Gieselmann Kolpert úr című vidám színműve, a Nagyszínházban pedig az André Chénier című operát is láthatja a közönség.

Az évad Szegeden a Kisszínházban kezdődik szeptember 28-án John Steinbeck Egerek és emberek című színművével, amelyet Balikó Tamás állít színpadra. A rendező különleges és igényes előadást ígért, a főbb szerepekben Pataki Ferencet, Borovics Tamást, Galkó Bencét láthatják a nézők.

Október 26-tól láthatja a közönség a fiatal rendező, Hollós Gábor által megálmodott David Gieselmann műve alapján készülő Kolpert úr című előadást, melynek bemutatója a tavalyi szezon végéről tolódott át őszre. Mint a rendező elmondta, a szereplők egy részével már korábban is dolgozott Kecskeméten, úgyhogy nem lesznek egymásnak ismeretlenek. A vidám színmű a sajátos német humorral dolgozik. A szereplők közt ott lesz Kéner Gabriella és Kárász Zénó is.

Az évad első programja a Nagyszínházban a jubileumát ünneplő Szegedi Kortárs Balett nagysikerű Carmina Burana című előadása lesz. 25 évvel ezelőtt, szeptember 27-én volt a társulat első bemutatója. Erre emlékeznek ezzel az előadással, így ebből az alkalomból különleges előadást tartanak szeptember 29-én, a Szegedi Szimfonikus Zenekar élőzenés kíséretével.

Október 6. és 15. között az Armel Operaverseny dőntőjét rendezik Szegeden. Elsőként a Bodolay Géza rendezte André Chénier című operát játsszák, majd a New York-i Center of Contemporary Opera produkciója következik, William Mayer Haláleset a családban című darabját láthatja a közönség. Október 10-én Philip Glass A fegyencgyarmaton című operáját is bemutatják a csehországi Josef Kajetán Tyl Színház produkciójában, majd a Szerb Nemzeti Színház előadásaként az Aleksandra Vrebalov által írt Mileva című opera szerepel a műsoron. Végül október 14-én, a pozsonyi ősbemutatót követően Roland Baumgartner Mária Terézia című operája mutatkozik be a Szlovák Nemzeti Színház produkciójában.

Októberben idén is megrendezik a Szegedi Tudományegyetemmel közös Színházi nyílt napot, ezután az André Chénier, melynek díszlete Bodolay Géza rendező elmondása szerint a Haramiák című produkcióból már ismerős lehet a nézők számára, több alkalommal lesz látható.

A Szegedi Kortárs Balett tervezett Diótörő című produkciójáról Juronics Tamás, a darab koreográfusa elmondta: egyelőre nem szakmai okokból, de a megvalósítás nehézségekbe ütközött, "kifejezetten drámai a helyzet". Ennek ellenére reméli, hogy ezek hamarosan megoldódnak és az együttes fennállásának 25. születésnapját méltóképp, több színes programmal tudják megünnepelni.

>>> A Szegedi Nemzeti Színház műsora a 7óra7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr627999993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása