7óra7

Kemény Henrik bábjai a pécsi Márkus Színben

Kemény Henrik bábjai a pécsi Márkus Színben

2013. 07. 06. | 7óra7

Vitéz László, Kemény Henrik legkedvesebb figurája Az életének 87. évében tavaly novemberben elhunyt művész bábjait bemutató tárlat június 24-ig minden nap 10 órától este 8 óráig látogatható. Mint Láposi Terka, a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta, a hagyaték Kemény Henrik számára legkedvesebb bábjait állítják most ki, köztük az összes Vitéz László-figurát, bohócbábokat, az ördögfigurákat, az általa készített Donald Kacsát és a Zsebtévé Hakapeszi Makiját. Ez a válogatás itt látható először - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a péntek esti megnyitóhoz időzítették a Kemény Henrik életútját bemutató, személyes visszaemlékezéseit tartalmazó, Életem a bábjáték, bölcsőtől a sírig című kötet bemutatóját is.

Felidézte, hogy még Kemény Henrik is látta a könyvet a nyomdába küldés előtt, de a kiadás folyamata a bábjátékos halálával megtorpant, ám a szövegen ezt követően sem változtattak. A könyv hangja olyan személyes, mintha Kemény Henrik még köztünk lenne és úgy mesélne - hangsúlyozta Láposi Terka.

Szólt arról is, hogy nem céljuk a bábok további utaztatása, inkább állandó kiállításon szeretnék őket bemutatni, és még nem mondtak le arról, hogy Debrecenben találjon otthonra a bábos hagyaték.

Az alapítvány tervei között szerepel egy állandó kiállítóhely létrehozása, elképzelése szerint interaktív múzeumról lenne szó, amelyben a vásári bábjáték műfaja életre kelhetne. Céljuk láthatóvá és dinamikussá tenni a hagyatékot: a közönségnek megmutatni és kutathatóvá tenni. Fesztivált is rendeznének gyerekeknek, amelyen ők maguk játszhatnák a Vitéz László bábjátékot - tette hozzá az alapítvány elnöke.

Láposi Terka beszélt arról is, hogy Kemény Henrik hamvait a Népligetben helyezték el, azon a területen, ahol a család egykori bábszínházának színpada állt. Erre a helyre hársfát ültettek, mivel abból faragta bábjait a művész. A fa köré emlékkertet szeretnének létrehozni, oszlopokkal, szobrokkal, bábokkal.

Hozzátette, hogy a Kolibri Színház kezdeményezésére - amelynek a bábjátékos alapító tagja volt - a színház homlokzatán emléktáblát helyeznek el, amelyet tudomása szerint a szeptemberi Kolibri Fesztiválon fognak felavatni.

Láposi Terka kitért arra, hogy az Életem a bábjáték, bölcsőtől a sírig című kiállítás a Pécsi Országos Színházi Találkozó idején végig látogatható, így számos színházi alkotó, szakember is láthatja a tárlatot, amelyet a Korngut-Kemény Alapítvánnyal közösen a MárkusZínház és a Vojtina Bábszínház rendezett.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr658000525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása