7óra7

Kedvező volt a közönség visszajelzése – Évadot zárt a Griff Bábszínház

Kedvező volt a közönség visszajelzése – Évadot zárt a Griff Bábszínház

2013. 07. 06. | 7óra7

Pinczés István, akit egy esztendővel ezelőtt neveztek ki az intézmény élére, kiemelte: az elmúlt évadban sokat javult a bábszínházban a működési biztonság. Mindez azt szolgálta, hogy egyre magasabb művészi színvonalra emelkedjenek a bábművészek és ugyanez igaz a bábtechnikára is. Az évad elején még egyszerű szicíliai marionettfigurákat alkalmaztak, később viszont egyre bonyolultabb bábok jelentek meg a színpadon, az évad végén bemutatott Hétalvó című produkcióban pedig bunraku előadást hoztak létre - jegyezte meg az Ucsimura-díjas rendező (kritikánk itt

Hozzáfűzte: a nagy technikai fegyelmet és művészi tudást igénylő előadás létrehozásakor sokat javult a bábszínészek közötti összhang. A Koizumi Hirosi rendezésében színre vitt előadással szeptember 24-én indul Japánba a társulat, a darabot Tojamában, a művészeti fesztiválon mutatják majd be.

Pinczés István szólt arról is, hogy a bérletes előadások mellett kisebb bábos produkciókkal külső helyszíneken - iskolákban, óvodákban - léptek fel, drámajáték-foglalkozásokat tartottak, külföldi fesztiválokon vettek részt. Forráshiány miatt viszont a felolvasó-színházi produkciókat nem sikerült megvalósítaniuk és a Hevesi Sándor Színházzal közösen tervezett Bányavirág című előadást sem tudták színre vinni.

A megyei támogatás kiesése miatt a hat bérletes előadáson kívül másra nem nagyon maradt pénz, ugyanakkor az előírt 180 előadásnál félszázzal többször játszottak. A produkciókat több mint 26 ezer 500 néző látta, a bérletesek száma jóval meghaladta a 2800-at, jövőre pedig szeretnék elérni a 3 ezret - jegyezte meg.

A jövő évad első bemutatója a Griff Bábszínházban szeptember 20-án Ecsedi Erzsébet rendezésében a Kecsege, facsiga című interaktív verses, zenés produkció lesz. Októberben Jámbor Zsuzsanna a Kék nagyapó című darabját tűzik műsorra, november végén pedig Janik László Sárkányölő Krisztián című vásári bábkomédiáját állítja színpadra Bal József. A 2014-es évet Árkosi Árpád rendező irányításával a Szegény ördög című Tamási Áron zenés bábjátékának bemutatójával kezdik. Február végén Pinczés István az Édes méreg című japán élőbábos mesejátékot állítja színpadra. Az évadzáró produkció Bal József rendezésében a Legkisebbik boszorkány című Lázár Ervin-mese bemutatója lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr227998373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása