7óra7

Jövőre 15 premiert tartanak az Operaházban

Jövőre 15 premiert tartanak az Operaházban

2013. 07. 06. | 7óra7

Magyar Állami Operaház Héja Domonkos főzeneigazgató elmondta, hogy az Erkel Színház első premierje október 6-án Kodály Háry Jánosa lesz. A daljáték főszerepében hárman is bemutatkoznak: az obsitos kosztümjében Haja Zsolt, Szegedi Csaba és Nagy Zoltán látható. Vidnyánszky Attila korábbi debreceni rendezése elevenedik meg a színpadon, a koreográfus Gemza Péter.

Az Operaházban szeptember 21-én Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából a Falstaffot mutatják be Alexandru Agachéval a címszerepben, a francia Arnaud Bernard rendezésében.

Ókovács Szilveszter főigazgató kiemelte: a 431 nagytermi előadás mellett 19 kamaraopera produkciót terveznek a következő évadra. A Háry-premier után hivatalosan november 7-én, a magyar opera napján egy nagyszabású Erkel-gálával nyílik meg az Erkel Színház. Egy héttel később arra a jeles napra emlékeznek - 1914. január elsejére -, amikor az egykori Városi, ma Erkel Színházban Bayreuth-on kívül a világon először szólalhatott meg a 200 éve született Richard Wagner utolsó operája, a Parsifal.

A Verdi-bicentenárium fontos eseménye novemberben a Verdi-Schiller trilógia, amely a német költő librettóira írt három zenedrámát vonultatja fel a Kolozsvári Állami Magyar Operával együttműködésben, Selmeczi György karmester művészeti vezetésével. Ritkaságok hangzanak el: a Giovanna d'Arco, A haramiák és a Luisa Miller - részletezte a főzeneigazgató.

Selmeczi György ebben az évadban szerzőként is színre lép, 2014 januárjában lesz az Ybl-palotában a Spiritiszták ősbemutatójára. A Wagner-évforduló alkalmából októberben felújítják a Tannhäusert, az Operaházban tisztelegnek a 100 éve született brit zeneszerző, Benjamin Britten előtt, előadják Háborús requiemjét, előtte kamaraműveiből játszanak egy válogatást a Székely Bertalan teremben.

Az évfordulók számát gyarapítja 2014-ben, hogy 150 éve született Richard Strauss. Az alkalomból Májusünnep címen a teljes Strauss-repertoárt előadják, beleértve az opusz magnumot, Az árnyék nélküli asszonyt, amelynek premierje május végén lesz. A barokk repertoár is új művel gazdagodik, Gluck Iphigenia Tauriszban című műve Richard Strauss hangszerelésében zárja a következő évadot a dalszínházban.

Az Erkel Színházban 2014 áprilisában Szinetár Miklós viszi színre Mozart népszerű művét, A varázsfuvolát, ugyanitt májustól a gyerekeknek készülő verzió Parázsfuvolácska címmel hallható.

Pártay Lilla új baletten dolgozik - árulta el Solymosi Tamás balettigazgató. Dallos Sándor Munkácsy-regényét dolgozza az Operaház színpadára a koreográfus, szintén Aranyecset címmel. Újdonság lesz az Erkel Színházban az Etűd, majd A víg özvegy táncváltozata, és a klasszikus La Sylphide is. Elindul a Gördülő Opera sorozat, Káel Csaba rendezésében Donizetti Don Pasqualéjának utazó verziója fogja járni az országot.

Videoüzenetben méltatta a két színházban színre kerülő összesen 630 programot Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, és levetítették az intézmény most elkészült első 30 másodperces imázsfilmjét.

A tájékoztatón bemutatták a Budapesti Filharmóniai Társaság új elnök-karnagyát, a világszerte ismert Pinchas Steinberget, akire nemcsak koncert-, hanem operakarmesterként is számítanak. Sternberg elmondta: nagy lehetőséget lát az együttesben, és hogy ez realizálódjon, sokat kell dolgozniuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr957998769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása