7óra7

Játékkal indul az évad a Bárkán

Játékkal indul az évad a Bárkán

2013. 07. 06. | 7óra7

A Bárka Színház új logója A magyar dráma napján, szeptember 21-én kezdi a Bárka Színház 16. évadát, Szabó Borbála: A teljes tizedik évad című drámájával, amit a már hagyománnyá vált Bárka Játék Esttel követ. Így a játékos irodalmi vetélkedőn a nézők együtt drámázhatnak Szabó Borbálával, verset írhatnak Tasnádi Istvánnal és nyelvi fejtörőket oldhatnak meg Kozma Andrással. Az est során lehetőség nyílik a bárkás színészek kedvenc magyar drámáiból készült mini kiállítás megtekintésére is.

A Bárka Színház az elmúlt években elsősorban a kortárs magyar és külföldi drámákra, illetve a magyar ősbemutatók megismertetését tűzte ki célul. Az idei évad is ennek jegyében telik majd. Seress Zoltán igazgató az évadnyitó társulati ülésen ismertette az évadra tervezett négy új bemutatót. Az elsőt októberben tartják: Ödön von Horváth A végítélet napja című drámáját Vasárnap 16:48 címmel Forgács Péter állítja színpadra – többek között Gazsó György m. v., Gados Béla, Varjú Olga, Katona László m. v., Spolarics Andrea, Ollé Erik m. v., Szilágyi Csenge e. h. és Parti Nóra szereplésével. A végítélet napja a lelkiismeret drámája és egy pszichokrimi kevercse. Egy vasúti váltóőr gondatlanságából tömegszerencsétlenség alakul ki. A tragédiát hangosan ünnepelt felmentés követi, a felmentést pedig nem szűnő lelkiismeret-furdalás. És természetesen bűnhődés.

Tasnádi István A harmadik hullám című művét Vidovszky György rendezésében novemberben mutatja be a Bárka. Az alkotópáros ezúttal egy több mint negyven évvel ezelőtt Amerikában megtörtént iskolai kísérlet történetét dolgozza fel. Ron Jones egy átlagos történelemtanár volt, akinek diákjai egy egyszerűnek tűnő kérdést tettek fel. Hogy lehetséges, hogy az átlagos németek a második világháborút követően azt állították: nem tudtak a tömegmészárlásokról? Jones egy kéthetesre tervezett kísérletbe kezdett: kézzelfogható és „interaktív” példákkal támasztotta alá, hogy milyen erős is tud lenni a közösség összetartó ereje, így hozott létre egy diktatúrán alapuló közösséget az osztályában. A mozgalomnak a Harmadik Hullám nevet adta. Az új ideológia jelszavai az "erő a fegyelemből", "erő a közösségből", "erő a tettekből" és "erő a büszkeségből" voltak. Legnagyobb megdöbbenésére a diákok néhány nap alatt feladták önmagukat, elkezdték egymást megfigyelni, és terrorizálták a "fegyelmezetleneket". Jones, mint vezető kezdte a valóságérzetét elveszteni, és véget kellett vetni az egésznek. Egy menetet rendezett, amelynek jelszava az “erő a megértésből” volt. Közölte a diákokkal, hogy egy átverés áldozatai lettek, hogy ostobán "feladták a szabadságukat, a fegyelemért és a felsőbbrendűségért." Végezetül náci felvonulásokról, koncentrációs táborokról és háborús bűnösök pereiről mutatott nekik sokkoló képeket. A végén a következő felirat jelent meg: "Mindenkinek vállalnia kell a felelősséget. Senki nem állíthatja, hogy nem vett rész benne." Az előadás szereplői: Szorcsik Kriszta, Dévai Balázs, Kardos Róbert, Varga Anikó, Horváth Zoltán m. v., Kőszegi Marie m. v., Tóth János Gergely m. v., Jerger Balázs e. h., Marofka Mátyás e. h., Sütő András m. v., Sipos Viki m. v., Herman Flóra m. v., Árvai Péter m. v.,Császár Réka m. v., Tolnai Klári m. v., valamint a Keleti István Művészeti Iskola növendékei.

Volodimir Klimenko egyik legizgalmasabb, legdrámaiabb műve a Lev Tolsztoj regényének inspirációjára született Anna Karenina, amelynek bemutatóját 2013 márciusára tűzte ki a Bárka. Az előadás nem egyszerűen a prózai mű színpadi adaptációja lesz, hanem a végzetes szerelem egyetemes, költői igényű megfogalmazása Ilyés Róbert, Szorcsik Kriszta, Száraz Dénes m. v., Parti Nóra, Szilágyi Csenge e. h. és Pásztor Tibor tolmácsolásában. A szöveg színpadra állítását Vlad Troickij, a neves kijevi rendező és fesztiválszervező vállalta magára, aki Klimenko munkásságának egyik legjobb ismerője.

Az évadot egy jól ismert svéd szerző, Sven Delblanc Álarcosbál című műve zárja, amely a 18. századi svéd történelem egy igen „teátrális” eseményét, a III. Gusztáv király ellen a stockholmi operában elkövetett merényletet, illetve annak előzményeit dolgozza fel. A darabot a svéd-magyar származású rendező, Berzsenyi Bellaagh Ádám ültette át magyar nyelvre. A bemutatóra 2013 áprilisában kerül sor, Seress Zoltán, Kardos Róbert, Spolarics Andrea, Gados Béla, és Dévai Balázs szereplésével.

Az idei évtől a Bárka új társulati tagja Szabó Emília. A társulattól megválva Mucsi Zoltán és Kálid Artúr színművészek szabadúszóként folytatják pályafutásukat. A színház munkáját ősztől új művészeti tanácsadó, Kozma András segíti majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr758000043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása