7óra7

Japán turnéval és a Liliomfi bemutatójával indul az Örkény évada

Japán turnéval és a Liliomfi bemutatójával indul az Örkény évada

2013. 07. 06. | 7óra7

Mácsai Pál Az eseményen a színház swing zenekara lépett színre, amely a szombati egész napos évadnyitó szabadtéri rendezvény, az Örkény kert programjában is szerepel.

Mácsai Pál igazgató elmondta: a Liliomfi-átiratot Mohácsi János rendezésében viszik színpadra. "A Liliomfi egy színházcsinálóról szól, olyan korban, amikor a színház küzd a fennmaradásáért." A próbák már korán elkezdődtek, mivel augusztus 28. és szeptember 9. között a színház a Jógyerekek képeskönyve című előadással Japánba utazik, ahol a Tokiói Metropolitan Színházban 10 előadást fog játszani.

Az előző évad eseményei közül az igazgató kiemelte: két színház bezárt Budapesten. "Ez példa nélkül áll a magyar színháztörténetben, és nem szabad lebecsülni a jelentőségét." Ugyan ezek nem fővárosi fenntartású színházak voltak - különösen ennek tükrében fontos hír, hogy az Örkény Színház működése biztosított. Azt, hogy ez így van, és munkájukat elismerik, megköszönte az igazgató a fenntartónak.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy amit vállaltak a színházzal kapcsolatban, azt a jövőben is biztosítani szeretnék: a stabil működést. Sajnos Budapesten is visszaesett a nézőszám a színházakban, ennek fő oka az emberek pénztelensége lehet. "Ezt az időszakot túl kell élni" - mondta, hozzátéve, hogy ha emiatt csökken is a színházak jegybevétele, azt a fenntartó egy bizonyos szintig kompenzálni tudja. "Az Örkény Színházat továbbra is kiemelten fogjuk támogatni, 2013-ban is", hiszen az itt folyó munka nemcsak Budapesten, hanem az egész ország színjátszásában példaértékű - hangsúlyozta.

Csomós Miklós, Mácsai Pál

Beszélt az állam és a főváros közötti színházcserék lehetőségéről is, mint fogalmazott, az erről folyó tárgyalásokon fő szempont, hogy a jelenlegi színházaik érdekei ne sérüljenek.

Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere hangoztatta, hogy az idén másodszor megrendezendő Örkény kert, Erzsébetváros egyik fontos kulturális rendezvénye lesz a jövőben is. Közölte, kedden zárult le a Madách térre kiírt tervpályázat, amelyre több mint 33 hallgatói csoport adta be a tér jövőjére vonatkozó elképzeléseit. Reményei szerint a harmadik Örkény kert már a megújult téren valósulhat meg.

Szólt arról is, hogy a színház a fennállásának 130. évfordulóját ünneplő Erzsébetvárossal közösen az Örkény-évet azzal zárja le, hogy a Madách téren a színház előtti területet Örkény Árkádnak nevezik el.

Az idei Örkény kert rendezvényén a Kodály év keretében Rost Andrea énekel Kocsis Zoltán kíséretében, és a számos program között az Örkény Színház társulatának alkalmi koncertje is várja a látogatókat.

Mácsai Pál elmondta: a Liliomfi után a Merlin, avagy Isten, Haza, Család című darabot mutatják be, koprodukcióban. A HOPPart Társulattal, Polgár Csaba rendezésében október 9-től láthatja a közönség a darabot. Ennek kapcsán beszélt arról, hogy a függetleneket a művészeti élet ugyanolyan fontos szereplőinek tartja, mint a "hivatalos művészeket". "Amennyiben a független színházak nem tudnak működni, az a legnagyobb elkövethető hibák egyike, és ránk, úgynevezett hivatalos művészekre nagyon rossz hatással van." Ezért különösen örömteli a főváros pályázati kiírása, amely színházai függetlenekkel való együttműködését szorgalmazza - hangoztatta.

Sajtótájékoztató az Örkény István Színházban

A következő bemutató, decemberben, Bagossy László rendezésében Mrozek Tangó című műve lesz. "Érdekes anti-utópia, amely arról szól, hogy mihez nyúljunk, ha már minden megtörtént a történelemben" - mondta.

Márciusban a Tótékat tűzik műsorra, amelynek bemutatását a színház kötelességének is tartja a névadóval szemben. Mint felidézte, ezzel a munkával korábban kudarcot vallott a társulat. Az adósság törlesztése mellett, főként azért fontos számára a bemutató, mivel a dramatizáláskor szeretnének visszanyúlni az eredeti regény igazi hangjához. A darabot az igazgató rendezésében mutatják be.

Gyerekelőadást is műsorra tűznek: Czigány Zoltán Csoda és Kósza című mesesorozatát viszik színpadra, a produkcióval a kiskamaszokat is meg szeretnék szólítani, élő hangjátékot terveznek, szintén Mácsai Pál rendezésében. Májusban mutatják be A kék angyal című darabot, amelyet Gothár Péter állít színpadra. Az igazgató a társulat új tagjaként Ficza István színészt mutatta be, aki eddig gyakorlatát töltötte a színházban.

Mácsai Pál az újdonságok között számolt be arról is, hogy a színház középiskolások számára Neudold Júlia vezetésével színházpedagógiai programot indít. Emellett beszélt a színház és a British Council 2012 őszén kezdődő, világszerte népszerű, National Theatre Live (NTLive) elnevezésű sorozatáról is, amelyben élő, műholdas közvetítésben mutatják be a londoni Nemzeti Színház legjobb előadásait. Havonta egy, összesen hat ilyen előadást láthat a közönség.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr358000129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása