7óra7

Indul a Bethlen Téri Színház első évada

Indul a Bethlen Téri Színház első évada

2013. 07. 06. | 7óra7

1936 után először indul színházi évad a Bethlen tér 3. szám alatti kisszínházban. 2012 januárjától működik befogadó színházként a Bethlen Téri Színház, programjának kiemelkedő színvonaláról és változatosságáról négy szervezet gondoskodik: az Apró Színház a gyerekelőadásokat, a FÜGE (Függetlenül Egymásért Egyesület) korszerű színház előadásokat, az ESZME (Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete) a legjobb bábelőadásokat hozza, míg a 15 éve az épületben otthonra találó Közép-Európa Táncszínház felel a kortárs táncprogramokért, saját előadásain kívül a terület legkiemelkedőbb előadásait és alkotóit hozva az épületbe.

Bethlen Téri Színház

Az évad rendhagyó módon egy családi nyílt nappal indul. A reggel 10 órás bábelőadást követően 11 órától ingyenes programok várják a gyermekeket és szüleiket – ha az idő is kedvez, akkor nemcsak a '30-as évek hangulatát idéző színház termeiben, hanem a színház kertjében és a Bethlen téri játszótéren is. A résztvevők olyan játékokkal találkozhatnak, amelyek nem csak szórakoztatóak, de készségfejlesztőek is, többek között mondókákkal, közösségi játékokkal, ügyességi gyerekjátékokkal és kézműves foglalkozásokkal. Lesz mesemondó sarok, a színházteremben a Közép-Európa Táncszínház táncosai a kortárstánc alapjaival ismertetik meg a legkisebbeket, míg a Bihari János Táncegyüttes táncpedagógusa a néptáncot kedvelőket aprók táncára várja. „Milyen a te színházad?” témára rajzversenyt is hirdetnek, az alkotások a Bethlen Galériában kerülnek kiállításra.

A 2012/13-as évadban a Bethlen téren lesz látható a Közép-Európa Táncszínház két bemutatója, Vlad’ka Malá Levitáció és a bolgár Jivko Jeliazkov Mono Crossing szólódarabja Hargitai Mariannal. A FÜGE a Belső gyermek című előadást (kritikánk itt) és a Pulzus Társulás előadásában a Valika világa című (kritikánk itt) produkciókat hozza, az Apró Színház tavasszal itt mutatja be Bumba című előadását, addig pedig kedd délelőttönként óvodás és általános iskolás csoportoknak, vasárnap pedig családoknak játssza többek között az Arany Lille előadást és a Mocsármesét. Az ESZME vasárnapi bábszínházi előadásain a Tintaló Társulás, Fabók Mancsi Bábszínháza, a Bábakalács Bábszínház, a Ziránó Színház és a Hepp Trupp Társulás mutatkozik be, az előadásokat követően a kakaó és kalács mellé pedig a bábszínházhoz és az adott előadás tematikájához kapcsolódó kézműves és kézügyességi foglalkozás is jár.

Az idei évad újdonsága a Közép-Európa Táncszínház legújabb kezdeményezése, a Dance Open képzési forma. A Táncszínház mostantól mindenki számára elérhető, nyitott kortárstánc tréningeket szervez olyan magas kvalitású oktatók vezetésével (Jónás Zsuzsa, Hámor József, Vlad’ka Malá és Kun Attila vezetésével hétfő és szerda esténként), akik a KET professzionális táncosait napi szinten tréningeztetik. A másik nagy újdonság az Ifjú Koreográfusok Fóruma (IKF), amely nyílt pályázat útján meghirdetett alkotási lehetőség fiatal koreográfusok részére. A program három szerencsés alkotónak, három hetes időkeretet biztosít – heti 25 órában, 6 profi táncossal, próbateremmel, a színháztechnika használatával, technikussal – a demonstráció bemutatásáig.

Az évad folyamán a jól felépített struktúrában szervezett előadások mellett néhány kisfesztiválra is sor kerül. A 83 éve alapított színház Erzsébetváros fennállásának 130. évfordulójára egy hét napos hét előadásból álló kortárstáncfesztivállal készül. A SŐT7 (Sissi Őszi Tánchét) elnevezésű fesztiválon november 17. és 23. között ez alkalomból fellép majd a Közép-Európa Táncszínház, Fehér Ferenc, a Gobe Társulat, Kun Attila, Gergye Krisztián Társulata, az Andaxinház és a Zadam Társulat, így járulva hozzá a hetedik kerület születésnapjának méltó megünnepléséhez.

2013 januárjában hagyományteremtő céllal kerül sor a Vendégváró sorozatra, ahol határon túli kulturális szervezetek bemutatkozására nyílik lehetőség, elsőként a gyergyószentmiklósi Figura Studió Színházzal, amely az egyetlen olyan erdélyi színház, amely hangsúlyozottan kísérleti színházi programmal tevékenykedik.

2013 tavaszán a Föld napja (április 22.) alkalmából a Bethlen Téri Színház GLOBE Feszt néven egy hetes különleges fesztivállal kapcsolódik a környezettudatos életre való neveléshez. A program a Masters of Puppets Theatre (EU/UK) vendégjátékára épül, arra a Robin, a hód című természetvédelmi mesejátékára, melyben Kemény Henrik utolsó munkái közül kikerült bábok szerepelnek.

Mindemellett a több mint tíz éve működő Bethlen Galéria a hazai színházi, zenei és táncfotózás mellett újabb témák – így pl. a dokumentarista fotózás – felé is nyit. Októberben Bege Nóra, novemberben Kőhalmi Péter, decemberben Dombóvári Csaba kiállítása tekinthető meg. A későbbiekben Dusa Gábor fotóművész rendezésében dokumentarista fotókiállítás lesz látható a színház egy évéről. Tavasszal újra várható a 16 és 25 év közötti fiatalok számára hirdetett, a tánc művészetét fókuszba állító II. képzőművészeti pályázat is, és itt fog sor kerülni a Galériával szemben található amerikai székhelyű McDaniel College művészeti karán tanuló külföldi diákok vizsgakiállítására is.

Kelecsényi Vera, Karlik József, Szögi Csaba

A Bethlen Téri Színház exkluzív hallgatói klubjába, a Bunker Klubba persze nemcsak a környező felsőoktatási egyetemek diákjait várják. A keddi, kétnyelvű klubestek által a világ számos országából érkező, a művészetekre nyitott fiataloknak kínálnak kulturált találkozási színteret. A klubesteken lesz látható a G.I.T.T., azaz a Gangaray Improvizációs Tánc Találkozó minden hónap első keddjén, a második keddek a zenei programoké lesznek, a harmadikon művészfilmeket, míg a negyediken táncfilmeket vetítenek majd. A tagsági kártyát vásárló fiatalok (5000 Ft/év) kedvezményben részesülnek az előadások jegyáraiból és a kávézó áraiból.

A Bethlen Kortárs Táncműhely 2012. január 1-től nem kap minisztériumi támogatást, a Bethlen Téri Színház újraélesztésével, profilváltással igyekeznek a Bethlen tér 3. szám alatti helyet kulturális helyszínként továbbvinni. A hely ugyan 16 éve a Közép-Európa Táncszínház otthona, mostantól – mint ahogy fentebb olvasható – nem csak a kortárs tánc szerelmeseinek kínál igényes kulturális szórakozást. A színes és sokféle közönséget megcélzó programokon túl a Bethlen Kávézó kora reggeltől késő estig várja az idelátogató érdeklődőket, ahol természetesen ingyen wifi is jár a kávé és a napi akciók mellé.

A 2012/13-as évadban a Bethlen Téri Színház meghirdeti szabadbérlet-rendszerét, külön kedvezményeket biztosít a VII. kerületi lakosok, a hátrányos helyzetűek és a nagycsaládosok részére, szem előtt tartva küldetését, legyen a Bethlen téri épület a város büszkesége és vívjon ki magának meghatározó helyet nemcsak a kerület, hanem a főváros színházi életében is.

Persze mindezt a nagy ívű tervet nehéz csupán a kiszámíthatatlan pályázati pénzekből és piaci alapon megvalósítani, terveiket a társadalmi összefogásból származó támogatásra is alapozzák.

Márciusban székvásárló akcióval indították el háromszintes támogatói körüket, amelynek nem kisebb személyiségek lettek a védnökei, mint Jancsó Miklós, Korniss Péter, Molnár Piroska, Mácsai Pál és Novák Ferenc. Az 5, 10 és 20 ezer forintos támogatói kártyát vásárlók különböző kedvezményeket vehetnek igénybe a színházjegyek és a kávézó árából, részt vehetnek a zártkörű támogatói esteken, illetve elsőként értesülnek a különböző akciókról, kedvezményekről.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr877999861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása