7óra7

Helló külföld, itt vagyok! - Diszkószínház Zalaegerszegen

Helló külföld, itt vagyok! - Diszkószínház Zalaegerszegen

2013. 07. 06. | 7óra7

Kebab A középiskolai színházi programsorozat keretében a fiatalok problémáira reflektáló darabokat kerestek. Ilyen Gianina Cărbunariu kortárs szerző darabja is, amely külföldön szerencsét próbáló fiatalokról szól. Ez a téma Magyarországon is sok fiatalt érint, egy felmérés szerint ugyanis a harminc év alatti fiatalok fele tervezi, hogy külföldön vállal munkát - mutatott rá Madák Zsuzsanna dramaturg.

Mint az MTI-nek elmondta, nemcsak a helyszín lesz különleges, hanem az is, hogy most a bemutatót megelőzően tartanak foglalkozásokat a középiskolákban. Ezek keretében asszociációs játékokkal, irányított feladatokkal, improvizációval járják körbe a témát. Felhívják a fiatalok figyelmét például arra is, hogy mennyi csapdahelyzetet rejt a menekülés, mit jelent a prostitúciós célú emberkereskedelem, az illegális migráció.

Nem akarunk senkit sem elriasztani attól, hogy külföldre menjen, de aki így dönt, annak tudnia kell a veszélyekről és tisztában kell lennie azzal is, hogy mi mindennel kell számolnia, ha külföldön próbál meg új életet kezdeni - hangsúlyozta Madák Zsuzsanna.

Az előadás azt mutatja be, hogy bárhová menjünk is a világban, a saját sorsa elől senki sem tud elmenekülni - jegyezte meg Balog József rendező.

Mint hozzátette, a darab annak a nemzedéknek az áldozattá válását mutatja be, amelynek tagjai 20-30 évesek voltak az ezredfordulón, "amikor nagyon sok illúzió romba dőlt". Az előadás három fiatal - egy egyetemista fiú, egy a legalitás-illegalitás határán mozgó rafinált fiatalember és egy prostitúcióra kényszerített kiskorú lány - történetéről szól. Jobban akartak élni, ezért Közép-Kelet-Európából nyugatra indultak szerencsét próbálni, de egyiküknek sem úgy alakult az élete, ahogy eltervezte.

Az előadás helyszíne egy igazi zenés szórakozóhely, amely azonban, ha felgyulladnak a fények, inkább egy színházra hasonlít. A színpaddá alakított terem közepén a dublini szobabelsőt egy fekete kanapé jelzi, mögötte a kivetítőn izgalmas világot jelenítenek meg - jegyezte meg a rendező.

A zalaegerszegi bemutatón a szerepeket Barsi Márton, Madák Zsuzsanna és Mihály Péter játssza. A jelmezeket Szőke Julianna, a háttérben vetített videofilmet pedig Kiss Ernő színművész készítette.

>>> Kebab - színlap, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr507999433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása