7óra7

Harminchatok - premier a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában

Harminchatok - premier a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában

2013. 07. 06. | 7óra7

A Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (Füge) produkciójaként színre vitt előadás André Schwarz-Bart és Jiří Langer történeteinek, valamint valós eseményeknek a felhasználásával írta Boross Martin, aki a darab rendezője is - olvasható a Füge Produkció közleményében.

Az előadásnak a - több mint 50 éve funkcióját vesztett - Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga ad otthont, amely csupán pár éve látogatható. A tágas, szakrális térben egyszerre van jelen és mozog együtt az összes szereplő, a zenészek és a nézők is.

A Harminchatok zenei anyagát részben tradicionális zsidó dalok, részben pedig az előadásban játszó zenészek - Ajtai Péter (nagybőgő), Darvas Kristóf (tangóharmonika) és Vázsonyi János (szaxofon) - eredeti anyagai adják.

A darab főbb szerepeit alakító színészek mellett a próbafolyamatot civil résztvevők - a budapesti Dózsa György úti zsinagóga közösségének tagjai - kísérték végig, akik az előadás szereplőiként is láthatóak.

A Harminchatok alkotóközössége a kabbalisztikus, zenés színházi játék során a közönséget egyszerre vezeti végig egy szertartás mozzanatain és egy Lyuta nevű falu történetének meghatározó eseményein. A nézők nem pusztán szemlélői a történetnek, aktív jelenlétük által elevenednek meg Lyuta lakói - a darabbéli közösség tagjai.

A nézők az előadás során olyan dramatikus és rituális eseményeknek lehetnek részesei, amelyek nélkülük nem jöhetnének létre. A történet, amely a szemük előtt bontakozik ki, nem lineáris dramaturgiát követ. Egy nyomozás részeseivé válnak, a különböző szereplőkkel együtt kell rájönniük, ki mikor mond igazat és mikor hazudik.

A talmudi legenda szerint harminchat igaz ember hordozza a vállán a világ egész súlyát. Külsőleg semmiben sem különböznek, sokszor maguk sem tudják, hogy kiválasztottak. Ha szerencsétlenség ér egy igaz embert, az mindennél szörnyűbb csapásokkal jár, de ha jó sors jut neki osztályrészül, abból részesül minden körülötte élő is.

Harminchatok - Kárpáti Pál

Messiás-váró idők közepette egy fiatal idegen érkezik Lyutába. A különleges kisugárzású fiú apró trükkök segítségével hiteti el a lyutaiakkal, hogy ő is egy a harminchat igaz ember közül. Szinte észrevétlenül a rajongás középpontjában találja magát, szent-szereppel ruházzák fel, amely a kezdeti könnyű dicsőség után bekebelezi, és eluralkodik rajta. Végül másokat is magával rántva válik mártírrá, így beteljesítve a valódi igaz emberek sorsát - áll a darab ismertetőjében.

A darabban Kárpáti Pál, Bánki Gergő, Szabó Domokos, Czakó Julianna, Tóth József, Keserű Imre, Kárpáti Péter, Tucker András, Fischer Balázs, Kollányi Irén, Gácser Kornélia és Boross Blanka szerepel. Az előadás látványtervezője Boros Lőrinc, a konzultáns Kárpáti Péter író és Darvas István rabbi.

A bemutatót követően április 16-án, valamint május 1-jén és 2-án látható az előadás a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

>>> Harminchatok - egy álmessiás története - színlap, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr988000825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása