7óra7

Hamlet jogosan haragos a Nemzeti Színházban

Hamlet jogosan haragos a Nemzeti Színházban

2013. 07. 06. | 7óra7

A Hamlet szövegét Nádasdy Ádám fordította Harold Jenkins kritikai kiadása alapján. Az előadás speciális színpadi elrendezésben látható: a nézők a színpadon foglalnak helyet.

Hamlet - Szabó Kimmel Tamás

Adott egy fiatalember, aki nagyhírű külföldi egyetem hallgatója. Amikor a fiú elindult szülőhazájából, egy boldog, büszke apát, egy szép és szerető anyát és egy virágzó országot hagyott maga mögött. Hazatérve egy szabadságától megfosztott államot talál, élén a despota nagybácsival és saját anyjával. A fiatalember kutatni kezd, és megérti, hogy a legnehezebb feladatot kell magára vállalnia: feltárni és kimondani a jelen múltban gyökerező összes hazugságát – áll az előadás szinopszisában.

"Minden nagy és igazán fontos darabbal kapcsolatban az ember időnként úgy érzi, hogy most: most muszáj megcsinálni. A Hamlettel ez még inkább így van: olyan társadalmi pillanatokban, amikor finoman szólva zűrös az élet, ez a darab tud valamit esszenciálisan sűríteni - egy lehetőséget adni, hogy pontosan beszéljünk a korról, amelyben élünk. Ezért a Hamlet. Ráadásul nagyon érdekes, hogy egy mai huszonéves hogyan keveredik bele abba, hogy neki tennie kéne valamit. Hogy tesz-e valamit, vagy nem, és hogy felfogja-e, hogy tennie kellene. Hogy a hatalom és a politika hogyan határozza meg, milyen mértékben dönthet és merre mehet tovább – miközben mégis megmarad neki a szabad választás joga" – mondja Alföldi Róbert rendező a bemutató kapcsán a hvg.hu-nak adott interjújában

„Ez egy eszes Hamlet, aki szenved, meg hisztizik is, tele van dühvel. Indulatos ember vagyok, van egy pont, ami után nem tisztelek se istent, se embert. Ezen a ponton túl már csak a rombolás van. Így már ismerősebb a karakter? Ez az elégedetlenség, ez az agresszió a generációmat is jellemzi. A nálunk idősebbek pedig arra hivatkoznak, talán jobban tudják kezelni a helyzetet. Nem úgy néz ki a világ, és benne az ország, hogy olyan jól kezelte volna az elmúlt években. A dühöt a darab magában hordozza: a színpadon pusztító erővel rendelkező, jogosan haragos Hamlet áll majd. Közben meg gyáva és tehetetlen is. Lehet velem azonosulni” – ezek a címszerepet alakító Szabó Kimmel Tamás szavai

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr198000995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása