7óra7

Hamar Zsolt vezényli az Ariadne Naxoszban operát Wiesbadenben

Hamar Zsolt vezényli az Ariadne Naxoszban operát Wiesbadenben

2013. 07. 06. | 7óra7

Hamar Zsolt A magyar karmester ősztől a wiesbadeni operaegyüttes fő-zeneigazgatója. "Örülök, hogy elődeim a műsorterv elkészítésekor kitűzték ezt a darabot, mert nekem személyes zenei mondanivalóm van a művel. Strausst rendkívül virtuóz alkotónak tartom, talán csak Dohnányi mérhető hozzá" - mondta el Hamar Zsolt az MTI-nek.

"Strausst megvádolták, hogy a Salome után operáival elárulta a modernitás eszméjét, az atonalitást. Szerintem nem így van, a színpadi művein egyfajta kettősség vonul végig, a hagyományok éltetése és az új keresése, az Ariadnéban ezt világosan kifejezte. A kettősséget azzal is megjelenítjük, hogy az előjáték után - ahogy a legtöbb előadásban - szünetet tartunk. Az előjátékban másként ül a zenekar, mint a következő felvonásban - ezzel is jelezzük, hogyan és hol válik ketté ez a »színház a színházban« történet" - magyarázta.

Stílusban az úgynevezett "mainstream" irányzat legjobb változatát választotta Philippe Arlaud, látványos és ötletes lesz az előadás, amely egyébként tavaly Baden-Badenben Christian Thielemann vezényletével bemutatott produkció replikája. Bár - mint Hamar Zsolt elárulta - az ottani, hatalmas színpadra készült díszletből el kellett venni, hogy beférjen a wiesbadeni színházba. A rendező azonban örült ennek, mert ezáltal intimebbé vált a tér.

Az elzászi születésű Philippe Arlaud Patrice Chereau mellett eddig az egyetlen francia rendező, aki Bayreuthban dolgozott, 2002-ben ő vitte színre Tannhäusert a Zöld dombon.

Primadonna-Ariadne kettős szerepét Tatjana Plotnyikova énekli, a Lammermoori Luciában megérdemelt sikert aratott Emma Pearson lesz Zerbinetta, Bacchust pedig Arnold Bezuyen énekli.

"Keményen dolgoztunk a bemutatóra, de már hétfőn folytatjuk, készülünk Kurt Weill Mahagonny város tündöklés és bukása című darabjának április 27-i premierjére, ez lesz a wiesbadeni Májusünnep Fesztivál nyitó produkciója. A Wagner-év okán lesz egy Lohengrin gálaelőadásunk is a június 6-ig tartó sorozat alatt, a címszerepet Klaus Florian Vogt alakítja, aki a júniusi budapesti Wagner Napokon a Nürnbergi mesterdalnokok Stolzingi Walterját énekli.

A fesztivál hagyománya ahhoz kötődik - mesélte el Hamar Zsolt -, hogy Wiesbaden II. Vilmos császár kedvelt üdülőhelye volt, a fürdőkúrák idejére rendszerint meghívta II. Miklós cárt is, ezért is található annyi orosz emlék a városban.

Májusban a Magyar Állami Operaház is bemutatja az Ariadne Naxoszban című operát.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr627998963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása