7óra7

Grecsó Krisztián kapja idén az AEGON Művészeti Díjat

Grecsó Krisztián kapja idén az AEGON Művészeti Díjat

2013. 07. 06. | 7óra7

Grecsó Krisztián A díjátadót megelőző sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nettó 3 millió forinttal járó elismerésre, amelynek odaítéléséről szakmai zsűri döntött, az idén összesen 28 jelölés érkezett.

Grecsó Krisztián a pénzjutalom mellett Beretvás Csanád Ritmus című márvány kisplasztikáját is megkapja.

Tarján Tamás irodalomtörténész, kritikus, a zsűri tagja kiemelte: erős mezőnyt kellett értékelniük. A kritikus szerint a magyar irodalom "minden hányattatása ellenére páratlanul gazdag, sőt sokak szerint hosszú, több évszázados története során a leggazdagabb periódusát" éli az elmúlt évtizedekben.

Tarján Tamás a zsűri döntését indokolva hangsúlyozta: Grecsó Krisztián alkotása "a magyar regényhagyomány legjobb előzményeire, egészen az 1930-as évekig visszavezethető, de teljességében új, az európai regényáramokba is betagozódó, jelentékeny írásmű".

Grecsó Krisztián az MTI-nek elmondta: nagyon örül a díjnak, és mint fogalmazott, külön öröm számára, hogy "nagyon jó" könyvek közül választotta a Mellettem elférsz című regényét a zsűri.

A legjobb tíz könyv közé olyan művek jutottak be, mint Bodor Ádám Verhovina madarai, Borbély Szilárd Szemünk előtt vonulnak el, Grendel Lajos Négy hét az élet, György Péter Apám helyett, Horváth Péter Bogárvérrel, Láng Zsolt A föld állatai, Papp Sándor Zsigmond Semmi kis életek, Tóth Krisztina Pixel és Varga Mátyás parsifal, parsifal című műve.

Az alkotó, akinek feladata lesz a társdíjazott kiválasztása ősszel, kiemelte: még nem tudja, milyen művészeti ágból válasszon díjazottat. Az író arról is beszélt, hogy a mű megírása három évet vett igénybe, amiből a történetekre való rátalálás, a karakterek kitalálása telt hosszabb időbe. Elmondta: a családregénybe sok történet nem fért bele, másoknak pedig létezik a könyvben szereplőhöz képest eltérő változata is - ezekre idővel szeretne visszatérni. "Ez a könyv döntően a nagyszüleim, a tágabb család regénye" - tette hozzá. Ugyanakkor kiemelte, hogy most szeretne eltávolodni a családi történetektől és valami teljesen másba fogni.

A díjat először 2006-ban osztották ki, akkor Spiró György vehette át az elismerést Fogság című regényéért. 2007-ben Rakovszky Zsuzsa, 2008-ban Térey János, 2009-ben Jónás Tamás, 2010-ben Csaplár Vilmos, 2011-ben Esterházy Péter kapta a díjat. A társdíjat olyan művészek vehették át eddig, mint Jeney Zoltán zeneszerző, Vojnich Erzsébet festőművész, Kovalik Balázs operarendező, Juhász Gábor zeneszerző, Pálfi György filmrendező és Lukács Miklós cimbalomművész.

Grecsó Krisztián 1976-ban született Szegváron. A József Attila Tudományegyetemen diplomázott magyar szakon, első irodalmi sikerét a 2001-ben megjelent Pletykaanyu című novelláskötetével aratta. 2005-ben jelent meg Isten hozott című regénye, amelyet a Tánciskola című regény követett 2008-ban. A budapesti Katona József Színház 2010-ben mutatta be Cigányok című darabját, amelyet Tersánszky Józsi Jenő azonos című színműve alapján írt.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr608000973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása