7óra7

Gobbi 100. – Gobbi Hilda emlékév

Gobbi 100. – Gobbi Hilda emlékév

2013. 07. 06. | 7óra7

Gobbi Hilda Az emlékéven végighúzódó beszélgetéssorozat első alkalma a Nemzetközi Nőnapot új tartalommal megtölteni kívánó „Mindenütt nő” című rendezvénysorozathoz kapcsolódik március 8-án. A Magyar Nemzeti Filmarchívumban felkutatott Gobbi Hildáról készült archív felvételek segítségével idézik fel a színésznő alakját arra keresve a választ, hogy milyen volt a fiatal Gobbi Hilda.

A beszélgetéssorozat második részében, április 12-én, Gobbi Hilda Katona József Színházban játszott szerepeit idézik fel, központba állítva egyik utolsó legendás szerepét, a Vénasszonyt, Spiró György Csirkefej című darabjából.

Gobbi Hilda nem csupán színésznőként írta be nevét a magyar színháztörténetbe. Számos köz- és magánügyet karolt fel, a múzeumalapítást, színházépítést, fiatal pályakezdő és idős, magára maradt kollégáinak ügyét egyaránt. Május 3-án az Ódry Árpád Színészotthon egykori és mai lakóiról és lakóival emlékeznek.

Június 5-én, a színésznő születésnapja alkalmából a Bajor Gizi Színészmúzeumba várják az érdeklődőket, hogy koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezzenek meg a színésznő születésnapjáról.

Július 13-án, Gobbi Hilda halálának 25. évfordulóján gyertyagyújtással emlékeznek a színésznő Farkasréti temetőben lévő sírjánál, és emléksétát szerveznek a temető és a Bajor Gizi Színészmúzeum között.

Gobbi Hilda

Szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján emlékkiállítás nyílik Gobbi Hilda életéről, amikor újra látható lesz a 2009-ben lebontott, évtizedekig álló Gobbi Hilda emlékszoba 2013-as változata, de a Gobbi Hilda által megélt színészi pálya és a korszak színházi életének részleteiben is elmerülhetnek a látogatók.

Gobbi Hilda

2013 decemberében 25. alkalommal adják át az Aase-díjat, és előre láthatólag ezzel az eseménnyel fog zárulni az emlékév. A Gobbi Hilda által végrendeletében alapított Aase-díjat – amit legendás szerepéről nevezett el – olyan színészkollégáinak ajánlotta, akik epizodistaként is kiemelkedőt alkottak. Gobbi ezt írta a díjról: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.” A végrendeletileg meghatározott helyszín a Bajor Gizi Színészmúzeum.

Ezen kívül országszerte több felé lesznek kiállítások és megemlékezések egész éveben.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr77999033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása