7óra7

Galcerán-bemutató Szegeden: A Grönholm-módszer

Galcerán-bemutató Szegeden: A Grönholm-módszer

2013. 07. 06. | 7óra7

Március 27-én, a Színházi Világnapon a Szegedi Nemzeti Színház ingyenesen megtekinthető felolvasószínházi előadásban mutatta be a Kisszínházban Jordi Galcerán művét, amelynek az alkotók, a sikeres visszhangra tekintettel, elkészítették a színpadi verzióját is, amit nyáron játszottak is, ezúttal a kőszínházi premierre kerül sor. Ez a darab második magyarországi bemutatója, a budapesti ősbemutatót Baksa Imre rendezte, a Neptun Brigád előadásában azóta is játsszák. Szegeden Barnák László állítja színpadra a darabot.

A spanyol kortárs szerző, Jordi Galcerán megtörtént esemény kapcsán írta meg fordulatos és szellemes színdarabját. A helyszín egy multinacionális cég irodája, ahova négy pályázó – három férfi és egy nő – érkezik felvételi beszélgetésre, hogy kiderüljön, közülük ki lehet majd a cég kereskedelmi igazgatója. A korábbi szűrőkön már átjutottak – ez lesz az utolsó megmérettetés. Egymás számára tehát potenciális ellenfelek. A jelentkezőknek azonban a hagyományos interjú helyett meglehetősen szokatlan feladatokat kell megoldaniuk, melyek egyre bizarrabb és feszültebb helyzeteket teremtenek. A feladatok során felszínre kerülnek titkaik, feltárulnak rejtett tulajdonságaik. Vajon meddig képesek elmenni ebben a harcban? Vannak-e tabuk, morális határok, ha céljukat el akarják érni? Vajon mindenki az-e, akinek mutatja magát?

"A Grönholm-módszer ötletének alapja megtörtént esemény. Néhány éve egy madridi kukában megtalálták egy szupermarket-lánc személyzeti osztályán dolgozó alkalmazott feljegyzéseit azokról a nőkről, akik pénztárosi állásra jelentkeztek. A feljegyzésekben hemzsegtek a hímsoviniszta, idegengyűlölő, durva jellemzések (»kövér, bögyös«, »dagadt, külföldi«, »sötétbőrű, azt sem tudja, hogyan kell kezet fogni«, »sípoló hangú, tiszta idióta«, stb.). Ez az alkalmazott, annak tudatában, hogy rá osztották a kiválasztás szent misszióját, felhatalmazva érezte magát, hogy ilyen önkényesen nyilatkozzon olyan emberekről, akiket egyáltalán nem ismert. Elképzeltem ezeket a szerencsétlen nőket, ahogy igyekeznek jó benyomást kelteni a cég előtt, és próbálnak a vélt elvárásoknak megfelelően viselkedni, készen akár kisebb megaláztatásokra is, csak hogy megszerezzék a munkát, amire szükségük van." (Jordi Galcerán)

A Grönholm-módszer – Borsos Beáta, Rédei Roland, Gömöri Krisztián, Borovics Tamás

A Mobil Front Műhely és a Walden Production előadásában Ferrant Borovics Tamás, Enricet Gömöri Krisztián, Mercét Borsos Beáta, Carlost Rédei Roland és Barnák László váltásban játsszák, Bakucz Dóra fordításában, a producer Pataki András.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr317999139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása