7óra7

Francia állami kitüntetést kapott Lakos Anna és Szabó György

Francia állami kitüntetést kapott Lakos Anna és Szabó György

2013. 07. 06. | 7óra7

Lakos Anna a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi rend tiszti fokozatát, míg Szabó György a Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatát vehette át november 5-én a Budapesti Francia Intézetben tartott díjátadó ünnepségen. A kitüntetéseket Francois Laquieze kulturális tanácsos, a Francia Intézet igazgatója adta át - közölte a Trafó Kortárs Művészetek Háza csütörtökön az MTI-vel.

Szabó György

A méltatások szerint a két idei kitüntetettnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a francia és magyar kultúra közötti együttműködés elmélyült, és a folyamatos előadóművészeti vendégjátékok, irodalmi események megvalósultak.

Lakos Anna évtizedek óta fordítja le francia drámaírók műveit magyarra, valamint ülteti át magyar írók alkotásait franciára. Általa ismerhette meg a közönség többek között Ariane Mnouchkine, Bernard-Marie Koltes, Serge Kribus vagy Jean-Loup Riviere munkáit, illetve a francia publikum az ő fordításában találkozhatott Molnár Ferenc, Spiró György, Hamvai Kornél vagy Schwajda György drámáival. Többször szervezett magyar színházi hetet Párizsban és francia színházi hetet Budapesten, emellett számos alkalommal koordinálta francia színházi és tánctársulatok vendégjátékát Magyarországon.

Szabó György a Trafó igazgatójaként olyan világszerte ismert és elismert francia színházi, cirkuszi és tánctársulatokat hozott el az elmúlt másfél évtizedben Magyarországra, mint például a Compagnie 111, a Ballet Preljocaj, az Emanuel Gat Dance, a Compagnie 9.81, vagy a Metzger/Zimmermann/de Perrot, Philippe Quesne és a Vivarium Studio, Philippe Découflé és Jérome Bel.

A Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi rend kitüntetéseivel a francia kulturális tárca azoknak a munkáját ismeri el, akik alkotásaikkal, tevékenységükkel maradandót tettek művészeti és irodalmi téren, hozzájárultak a francia kultúra és művészetek széles körű megismertetéséhez hazájukban, vagy erősítették a két ország közötti művészeti kapcsolatokat. A Művészeti és Irodalmi Rend kitüntetését 1957-ben hozta létre a francia állam, a magyar kulturális élet kiemelkedő személyiségeinek évente ítélik oda.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr927999637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása