7óra7

Esterházy Jánosra emlékező monodrámát mutattak be Brüsszelben

Esterházy Jánosra emlékező monodrámát mutattak be Brüsszelben

2013. 07. 06. | 7óra7

Az ősbemutató Bauer Edit és Mészáros Alajos szlovákiai magyar néppárti európai parlamenti képviselő támogatásával jött létre. Az előadás előtt köszöntőt mondott Bauer Edit, majd a Brüsszelben élő Giovanni Malfatti di Montetretto, Esterházy János unokája.

Esterházy János a két világháború közötti időszakban, majd a II. világháború idején következetesen küzdött a szlovákiai magyarok megmaradásáért és jogaiért. Egyben ő volt a szlovák parlament egyetlen olyan tagja, aki nem volt hajlandó megszavazni a zsidók kitelepítését.

A háború után, 1945-ben a korabeli csehszlovák rendszer háborús bűnösnek nyilvánította, halálra ítélte, majd börtönbe zárta. Az 1901-ben Nyitraújlakon született politikus 1957. március 8-án a mírovi várbörtönben súlyos betegen hunyt el.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr508000963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása