7óra7

Én változom meg önmagamban

Én változom meg önmagamban

2013. 07. 06. | 7óra7

Kun Attila a PR-Evolution Dance Company alapítója, vezetője volt mielőtt külföldre ment, mostani darabja egy személyes vallomás, ami mérföldkőnek számít a társulat életében. Mészáros Máté a világ egyik leghíresebb kortárs táncegyüttesének, az Ultima Veznek tagja, előadásában a fizikalitást ötvözi a kontakt technikával, a változás sokszínűségét kutatva. Múlt, jelen, jövő és a közte eltelt időszak változásai, egy estén.

Kun Attila: ID

Sokat gondolkoztam, miért is ezt a nemzetközileg ismert rövidítést választottam és miért nem a Személyazonosság címet adom a darabomnak. Hosszú filozófiai és ezoterikus elemzés következhetne itt a Személyazonosság, mint fogalomkör kapcsán. Nagy a kísértés, de ennél jóval egyszerűbb az a tény, hogy külföldi munkálkodásom közben darabot készítek az általam alapított együttes számára. Azon együttes számára, amelynek a szellemi és szakmai alapjait magam teremtettem, de három éve önálló életet él.

Megfelelve ennek a tényszerű pillanatnak - és nem vesztegetve időt az elemzésre - választottam ezt az ismert és egyszerű megjelölését a személyazonosságnak. A pillanat tényszerű, de cseppet sem egyszerű! Egy olyan találkozás eredménye lesz ez a darab, ahol összesűrűsödik a múlt a jelen és a jövő. Minden finom rezdülés számít és minden nagy gesztus feleslegessé válik. Megrázó, őszinte és fontos pillanat lesz, amikor a közönség elé lép a PR-Evolution Dance Company az ID című darabbal. (Kun Attila)

{background:#ddd}. |*Kun Attila* a Magyar Táncművészeti Főiskola elvégzése után 1993–2000, és 2006-2008 között a Magyar Állami Operaház tagja, 1998-tól címzetes magántáncosa. 2001-től a Rambert Dance Company tagja, majd 2003–ban, hazatérte után alapította meg a PR-Evolution Dance Companyt. 2008-ig igazgatója a társulatnak, majd a Basel Ballethez szerződik. Több év után most tér haza először koreográfusként. 2005–ben a Főváros Kulturális Bizottsága különdíját kapja meg a PR-Evolution Dance Company, új minőség megteremtéséért a hazai táncéletben. 2006-ban Lábán Rudolf-díjjal, 2007-ben Harangozó Gyula-díjjal tüntetik ki munkáját.|

Mészáros Máté: Változó

Természetünkből adódóan születésünk pillanatától az elmúlásig egy kérlelhetetlen folyamat részesei vagyunk. Harcolunk ellene vagy sodródunk az eseményekkel, de függetleníteni önmagunkat nincs hatalmunk ezzel a kérlelhetetlen erővel szemben. Változunk. Változunk önmagunkban, a környezetünkhöz képest, átalakul a testünk az idő múlásával, tapasztalataink befolyásolják gondolatainkat. Az állandóság és az örök mozdulatlanság puszta vágyként élhet csak bennünk, amíg nem válunk képessé lenyomatot hagyni környezetünkben és másokban. Egy képességet keresünk, ami nincsen hatalmunkban az első pillanatban. Ennek a hiányosságnak az észlelése az eredendően bennünk élő értékek halványulásával egyre nyilvánvalóbban tör a felszínre. A végső elmúlás előtt képessé válunk-e a változás befolyásolására, megállítására?

A darab folyamán a különböző módszerek feltárására fordítom a hangsúlyt. A változás szükségszerűsége akcióvá, szituációkká alakul a színpadon amelyek révén egy folyamatosan átalakuló kapcsolatrendszer jelenik meg az előadók között. A kölcsönhatások nagyban alakítják az egyének sorsát is, ezzel téve teljessé a valóság tükörképét a színpadon.

''Érzem, hogy valami történik bennem. Én változom meg önmagamban. Egy új arc homályosítja el eddigi arcomat. Vajon hányszor éltem át ezt anélkül, hogy észrevettem volna? Hányszor lehettem volna más ha képes vagyok felfogni mindezt? Megérkeztem...'' (Mészáros Máté)

{background:#ddd}. |*Mészáros Máté* a Táncművészeti Főiskola elvégzése után a Szegedi Kortárs Balett tagja lett, utána külföldre ment, ahol olyan világhírű koreográfusokkal dolgozott együtt mint Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Sharon Eyal, Amanda Miller, Roberto Galvan, Myriam Naisy, Robin Orlin. Jelenleg az Ultima Vez társulat tagja.|

Előadások, jegyvásárlás:
Trafó, 2010. november 9. 20:00 MERLiN Színház, 2010. november 23. 20:00

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr108003705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása