7óra7

Elhunyt Safranek Károly

Elhunyt Safranek Károly

2013. 07. 06. | 7óra7

Safranek Károly 1953. március 9-én született. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1977-ben végezte el, előtte 1973-ig, öt éven keresztül a fővárosi Famintakészítő Vállalatnál dolgozott. 1977-ben a Madách Színházhoz szerződött, 1978 és 1980 között a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. 1980 és 1983 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1985 és 1990 között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatának tagja lett. Ezután Budapesten folytatta pályáját: 1990-től a József Attila Színház, 1991-től a Budapesti Kamaraszínház, 1998-tól a Nemzeti Színház tagja. Játszott Miskolcon és Tatabányán is, majd 2002-től az egri Gárdonyi Géza Színház tagja lett.

Safranek Károly Az ügynök halála című előadásban

A jellemzően karakterszerepekben emlékezetes művész 1988-ban KISZ-díjat, 1989-ben Jászai Mari-díjat kapott. Pályája során sok más mellett eljátszotta Robespierre-t (Büchner: Danton), Jacket (Albee: Mindent a kertbe), Hontit (Szomaházy–Békeffi–Lajtai: Mesék az írógépről), Zimmermannt (Fassbinder: A fehér méreg), Doktor Goergent (Sántha: A legnagyobb), az Írót (Burgess: Mechanikus narancs), Alcibiadest (Shakespeare: Athéni Timon), Löncit (Szakcsi–Lakatos–Csemer: Cigánykerék), Pálfi Tibort (Szomory: Hermelin), Wilhelmet (Nagy A.: A csábító naplója), Shlinket (Brecht: A városok sűrűjében), Baán Viktort (Márton: Lepkék a kalapon), a Konferansziét (Kander: Kabaré), von Epp bárót (Osborne: Redl), Thomas Rawleigh-t (Lavery: Az Úr katonái), A-t (Tomeo: Párbeszéd D-dúrban), Bocskai kapitányt (Márton: A nagyratörő Az állhatatlan A törött nádszál az öreg Trileckijt (Frayn: Vadméz Egeust (Shakespeare: Szentivánéji álom Bent (Miller: Az ügynök halála Afraniust (Bulgakov: A Mester és Margarita és Lennoxot (Shakespeare: Macbeth

Safranek Károly temetéséről később intézkednek.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr548000211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása