7óra7

Elhunyt Koroknay Géza

Elhunyt Koroknay Géza

2013. 07. 06. | 7óra7

Koroknay Géza Hosszan tartó, súlyos betegségben halt meg, amelyet végig méltósággal viselt. Temetéséről később intézkednek - közölte családja az MTI-vel.

Koroknay Géza 1948. szeptember 29-én született Budapesten. 1972-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Színészi pályafutását a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte, 1974 és 1976 között a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 1976-tól a Pannónia Filmstúdió, majd annak átalakulása után az utód Magyar Szinkron- és Videóvállalat munkatársaként dolgozott.

Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínésznek számított, hatszáznál is több filmben működött közre. Jellegzetes hangja nemcsak tévé- és mozifilmekben, sorozatokban, hanem különféle dokumentum- és reklámfilmekben is hallható volt, s gyakran vállalt narrátori feladatokat is.

Ő kölcsönözte hangját Clint Eastwoodnak (Piszkos Harry 1-3., Tűzróka, Bármi áron), James Belushinak (Kutyám, Jerry Lee 1. és 3., Jim szerint a világ), Dan Aykroydnak (Eszelős szívatás) és Poul Bundgaardnak (Olsen-banda sorozat 1-14.), valamint a CSI - Helyszínelők Jim Brassét is ő szólaltatta meg magyarul. Többször dolgozott mesefilmekben is.

Színészként számos tévéfilmben működött közre (Fekete macska, Zokogó majom, Felelet, A falu jegyzője, Labdaálmok), s kisebb szerepeket alakított többek között a Kisváros, a Szomszédok, a Pasik! és az Angyalbőrben című sorozatokban. Legutóbb a Miranda - téves hívás című film 3. részében alakított egy papot.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr797999341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása