7óra7

Elhunyt Kézdy György

Elhunyt Kézdy György

2013. 07. 06. | 7óra7

Az MTI úgy értesült, hogy Kézdy György, aki a Szomszédok című televíziós sorozat Virágh doktoraként szerzett nagy népszerűséget, egy fertőzés miatt feküdt az Uzsoki utcai kórházba, ahol pénteken hunyt el. Sajtóértesülések szerint a művész öngyilkos lett: kiugrott a kórház harmadik emeleti ablakából.

Kézdy György 1936. február 14-én született Budapesten. A wikipedián található adatok szerint a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1962-ben. A debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, majd 1967-ben a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett. 1977 és 1978 között a kecskeméti Katona József Színház színésze volt. 1978 és 1987 között a Nemzeti Színház tagja volt, és játszott vendégként a Játékszínben is. 1987-től 1993-ig a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. 1993-ban került a Veszprémi Petőfi Színházhoz. Pályája végén szabadfoglalkozású színészként dolgozott.

Kézdy György utoljára a Pécsi Nemzeti Színházban, Weöres Sándor A kétfejű fenevad avagy Pécs 1686-ban című darabjában lépett színpadra a Drakuletz báró szerepében. A darabot 2011. november 11-én mutatták be.

François Villon balladái (Faludy György átköltésében) - Ballada a parlamenthez - Kézdy György előadásában

A művészt a Stúdió K Színház, ahol több előadásban fellépett, saját halottjának tekinti. "Megdöbbenéssel és fájdalommal értesültünk, hogy meghalt barátunk, Kézdy György - írja a Stúdió K Színház a Facebookon. - Halála váratlan, hiánya szívszorító. Az utóbbi években szeretetével, munkájával, figyelmével nálunk lelt otthonra. Művészetében kérlelhetetlen, kutató, nyughatatlan, önmagával és a világgal sosem elégedett, szabad ember volt. Így őrizzük meg emlékezetünkben."

>>> Kézdy György önéletrajza a Napkút honlapján

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr127999111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása