7óra7

Elhunyt Karácsony Tamás

Elhunyt Karácsony Tamás

2013. 07. 06. | 7óra7

Karácsony Tamás

Karácsony Tamás 1955. november 24-én született Veszprémben. Már a középiskolában színpadon volt: a Szokoly Tamás vezette Aréna amatőr színház alapítói között volt. 1978 őszén került Kaposvárra, kellékes-bútoros beosztásba. A színházon belül képezte magát, s 1986-ban a Vámos László vezette vizsgabizottság színésszé nyilvánította.

Ahogyan életrajzában fogalmazott: "Az itt működő alkotóközösséghez való tartozást tekintem »legfontosabb munkámnak«. Babarczy, Ascher, Pauer, Donáth, Szegő, Ács, Gazdag, Gothár, Kornis-Kertész, Selmeczi, Mártha, Melis, Jeles, Eörsi, Spiró, Mohácsi és az utánuk jövők, és a színészek, és a többiek, a velük eltöltött uszkve harmincöt év, életem legboldogabb »munkája«."

1982-ben "Szocialista Kultúráért" kitüntetést kapott, a nyolcvanas évek végén a Veszprémi TV-találkozó különdíját nyerte el Eörsi: Kihallgatás című drámájában nyújtott alakításért.

A kaposvári színházban töltött évek alatt számtalan karakteralakítása maradt emlékezetes. Talán a legnevezetesebb közülük a Csárdáskirálynő Mohácsi-átiratának Ferdinánd főherceg figurája. Legutóbbi munkái közül a Játék a kastélyban lakájszerepe jelentős: "Karácsony Tamás Dvornicsek lakája pedig a rendszer igazi működtetője, óraműpontosságú, merev, tartásos, szorgalmas és figyelmes, megfelelni vágyó ember – sőt, tulajdonképpen az egyetlen ember a kastélyban. Ember, és nem művész, se nem színész, se nem író, se nem zeneszerző, se nem súgó. Ő az, aki a dolgát végzi" – írtuk.

Emlékét megőrizzük!

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr188000077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása