7óra7

Elhunyt Jérome Savary francia színházrendező

Elhunyt Jérome Savary francia színházrendező

2013. 07. 06. | 7óra7

Jérome Savary A Grand Magic Circus megalkotóját hosszan tartó rákbetegség után a Párizs közeli Levallois-Perret kórházában kedden érte a halál.

Savary mintegy ötven európai országban több mint kétszáz előadást vitt színre. Európa-szerte ismert rendezőnek számított, rendszeresen rendezett operákat a Milánói Scalában, Ausztriában és Svájcban is. A magyar közönség az 1940-es évek Párizsának sanzonjaira épülő komikus, zenés darabját, a Zazout 2004-ben láthatta a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében.

1942. június 27-én született Buenos Airesben. Apja, egy párizsi pacifista író, a háború elől költözött a tengerentúlra, ahol feleségül vette Frank Higginsnek, New York állam kormányzójának a lányát.

A család 1947-ben visszatért Franciaországba. Jérome Savary 13 éves korától zenét, majd képzőművészetet tanult Párizsban, később New Yorkba költözött, ahol elmerült a dzsessz világában.

Párizsba való visszatérését követően saját társulatot alapított Grand Magic Circus elnevezéssel. A színház, a cirkusz és a varieté határán mozogva generációja szabadságvágyát testesítette meg a népünnepélyekre emlékeztető szórakoztató előadásaiban, amelyek célja a színház demokratizálása volt. "Nem volt semmi improvizáció a Magic Circus előadásaiban, de a csapat nyitott volt: az emberek reggel szerződés és fizetés nélkül a társulat tagjai lettek, este pedig már a kamiont pakolták" - emlékezett vissza Savary egy 1995-ös interjúban.

A Zartan, a Robinson Crusoe, a Mózestól Maóig vagy a Superdupont című produkciókkal a társulat bejárta a világot.

Miközben Savary egyre keresettebb rendező lett külföldön - elsősorban Németországban rendezett operaelőadásokat –, a francia értelmiség megvetéssel tekintett az életben és a színpadon is folyton bohóckodó színész-rendezőre. A kritikusok közül sokan csak vulgáris udvari bolondnak tekintették, aki kizárólag tetszeni akar, a közönség viszont imádta operett- és musicalrendezéseit, előadásai látogatottsága rekordokat döntött.

Nagyhangú, dühkitöréstől sem mentes személyiségéhez egyébként nagyon magas művészi követelményrendszer társult. Előadásaiban a legjobb színészek, táncosok és énekesek léptek fel. Saját darabjain kívül rendszeresen rendezett Shakespeare- és Offenbach-műveket: a mintegy kétszáz rendezése között megtalálhatók a nagy klasszikusok és a bulvárdarabok is.

1988 és 2000 között a tekintélyes párizsi Chaillot Nemzeti Színház igazgatója volt, majd 2006-ig a szintén kiemelt állami státuszú Opéra Comique élén állt.

Francois Hollande francia államfő attól a "szenvedélyes embertől" búcsúzott, aki "kulturális igényességét összhangba tudta állítani az igazi népszínházzal". "Érzéke volt a látványossághoz és az ünnephez" - fogalmazott közleményében az elnök.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr727998969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása