7óra7

Életműdíjat kap Törőcsik Mari az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon

Életműdíjat kap Törőcsik Mari az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon

2013. 07. 06. | 7óra7

Törőcsik Mari a Halál asszony szerepében, a Nemzeti Színház Mein Kampf (Harcom) című előadásában Tudor Giurgiu, a tizenegyedik alkalommal sorra kerülő kolozsvári fesztivál elnöke hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: a magyar színész tiszteletére levetítik a Makk Károly által rendezett Szerelem című filmet. Az alkotás 1971-ben elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját, Törőcsik Mari pedig különdíjat kapott alakításáért.

Az előző évek hagyományaihoz hűen egy román színészt is életműdíjban részesítenek, az idén Ion Caramitru színészre, a Román Színházi Szövetség elnökére esett a szervezők választása.

A június 1. és 10. között zajló fesztivál közönsége megtekintheti a 74 éves Claude Lelouch Egy férfi és egy nő című filmjét, amely 1966-ban meghozta a rendezőnek a világsikert. Lelouchnak ez az alkotása Arany Pálma-díjat kapott Cannes-ban és két Oscar-díjat is elnyert.

Geraldine Chaplin a világhírű Charlie Chaplin lánya is életműdíjat kap. A 67 éves színésznő csaknem fél évszázados pályafutása alatt számos kiváló alakítást nyújtott a mozivásznon, korának legnevesebb rendezőivel és színészeivel forgatott együtt.

Az életműdíjakat a június 9-i gálarendezvényen adják át a szervezők. Előző években a nemzetközi filmes szakma olyan kiváló személyiségei vehették át Kolozsváron ezt a kitüntetést, mint Michael York, Wim Wenders, Claudia Cardinale, Catherine Deneuve, Franco Nero és Vanessa Redgrave.

A szervezők bejelentették, hogy az idei TIFF-en is megrendezik a Magyar Film Napját, amelynek műsorán Fliegauf Bence Csak a szél, Elek Judit Visszatérés című filmje, valamint a Magyarország 2011 című szkeccsfilm szerepel.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr568000651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása