7óra7

Egyszerűsödik a világ – nagyoperett a Kamrában

Egyszerűsödik a világ – nagyoperett a Kamrában

2013. 07. 06. | 7óra7

Virágos Magyarország - Új magyar operett - Ónodi Eszter Kovács Dániel rendező az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy keresi az olyan színházi helyzeteket, amikor a néző jól szórakozik, nem valami "intellektuális csűr-csavart", hanem élő, eleven, harsány színházat lát, de közben "éle" is van a darabnak, rálátást kínál arra, hogy miben élünk, hogyan élünk.

A rendező elárulta, hogy olyasmit szeretett volna elmondani, amihez nem talált megfelelő darabot, így született meg a Virágos Magyarország. Először a műfajra lelt rá: úgy érezte, hogy az, ami felé az utóbbi néhány évben megyünk, ahogy gondolkodunk, megnyilvánulunk, ahogy a közbeszéd működik, egyre "operettesebb". "Egyszerűsödik a világ, egyre egyszerűbb igazságokat érzünk a magunkénak, és egyre hangosabban mondjuk ezeket, egyre erőteljesebb aláfestéssel" - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy ezért jutott eszébe az operett műfaja, majd ehhez született meg lassan a történet is.

A műfaj több rétegéből táplálkozik az előadás - mondta Kovács Dániel, felidézve, hogy az operett születésének idején a műfaj a napi aktualitásokra, közállapotokra utaló, kicsit parodisztikus geg-sorozatot jelentett, operai környezetbe ágyazva. Offenbach operettjeiben - operácskáiban - gyakran szerepeltek mitológiai alakok, akik megfeleltethetőek voltak a korabeli párizsi "celebeknek".

Új fordulatot az 50-es, 60-as évek jelentettek Magyarországon a műfaj számára, amikor a szocialista vagy termelési operettet, a kurzus-operettet kitalálták. Ez az állami propaganda része lett, a futó ideológiát népszerűsítő műfajjá lépett elő mint látványos zenés műfaj, amelyen a nép szórakozik. "Ebből a hagyományból elindulva próbáltuk megalkotni a magunk nagyoperettjét" - fogalmazott a rendező, hozzátéve, hogy a darabot - az eredeti történetet, zenei anyagot - a Katona József Színház művészeire írták.

Mint mondta, maga az a helyzet, hogy a Katona József Színházban készítenek operettet, önmagában is kicsit ironikus, de próbálták komolyan venni a műfajt. "Nem akarunk paródiát csinálni. Annyira komolyan akarjuk venni ezt a dolgot, ami már időnként egy picit túlcsordul, túlhajlik" - fogalmazott, hozzátéve: nem az a cél, hogy állandóan kikacsintgassanak a nézők felé.

A történet estéjén egész Magyarország Tunyándra egy kis alföldi falucskára figyel, hiszen itt ér véget a nagyszabású ünnepségsorozat, a SZÍVÜNK (Szent István Vándorünnep Nemzeti Kincseinkből). Nyulassy Viola helybéli virágkötőt egy csodálatos virágszobor megalkotására kérték fel a záróünnepség alkalmából, amelyre visszatér szülőfalujába Szigeti Jácint is, Viola egykori szerelme, jelenlegi vidékfelemelési kormánybiztos. Hamarosan kiderül, hogy Tunyándon semmi sem a tervek szerint megy, ám összefogással végül sikeresen győzedelmeskedik az igazság, és minden hű szív megleli párját.

Mint az előadás ismertetőjében írják, "a magyaros dallamok, a megható és tanulságos történet, az operett csillogó világa minden magyar keblet megdobogtat. Könnyes szemekkel, arcunkon mosollyal fogunk felkelni székeinkből a három felvonásnyi felhőtlen szórakozás után".

Az előadásban Ötvös András, Ónodi Eszter, Tasnádi Bence, Pálmai Anna, Elek Ferenc, Borbély Alexandra, Bodnár Erika, Kocsis Gergely és Rajkai Zoltán játszik. A zenét Kákonyi Árpád és Matkó Tamás, a dalszöveget Máthé Zsolt írta. A díszletet a rendező, a jelmezt Füzér Anni tervezte, a koreográfiát Katona Gábor készítette.

>>> Virágos Magyarország - Új magyar operett - színlap, szereposztás, jegyvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr478000767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása