7óra7

Ebben a darabban a játék az érdekes - Képmutatók cselszövése Csíkszeredán

Ebben a darabban a játék az érdekes - Képmutatók cselszövése Csíkszeredán

2013. 07. 06. | 7óra7

Csíki Játékszín A fiatal magyarországi rendezőnő tavaly Moliere-nek a Tudós nők című művét is színpadra állította az erdélyi színházban. A pénteki bemutató előtt az MTI-nek elmondta: azért választotta a Képmutatók cselszövését, mert olyan darabot keresett, amely kapcsolódik a Moliere-műhöz. Bulgakov darabjának főhőse pedig maga Moliere - magyarázta.

Porogi Dorka szerint Bulgakov drámája a hatalom és a művészet viszonyáról szól, ami mindig aktuális kérdés. Hozzátette: az érdekelte, hogy Bulgakovot miért foglalkoztatta ez a történet, amelyben Moliere-t tönkreteszik az udvari cselszövések, és kiesik a király kegyeiből. Mint mondta, ez valójában nem pont így történt, Bulgakov lényegében a saját történetét írta meg, hiszen vele a sztálini Szovjetunióban bántak hasonlóan, akárcsak Moliere-rel XIV. Lajos francia király korában.

"Mindegy, hogy a főszereplőt Moliere-nek, vagy Bulgakovnak hívják, hiszen akár mai nevekkel is behelyettesíthető a főhős neve. Ebben a darabban a játék az érdekes, hogy a valóságból miként lesz fikció vagy színházi történet" - mondta a rendezőnő, hozzátéve, hogy az előadásban nincs "erőszakos aktualizálás".

A csíkszeredai produkcióban a barokk és az 1920-as évek idősíkja váltakozik, ami az előadás látványvilágában is megjelenik, ugyanis a színpadon láthatók barokk és 20. századi jelmezek egyaránt.

A Csíki Játékszín bemutatójában először lépett a helyi közönség elé a csíkszeredai születésű Bogdán Zsolt színművész, aki a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja. Porogi Dorka elmondta, hogy fiatal rendezőként fantasztikus élmény olyan nagy tudású színésszel dolgozni, mint Bogdán Zsolt.

A darab díszlettervezője Kupás Anna, jelmeztervezője Bajkó Blanka Alíz. Ők mindketten a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős hallgatói.

>>> Képmutatók cselszövése (Moliere) - színlap, szereposztás, időpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr97998625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása